<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Masterly The Hague: met nieuwe ogen naar oude meesters kijken

Paola Testoni 19 oktober 2021
image
Foto: Masterly The Hague, Collectie Cornelis Kruseman - Jan Taminiau

De biënnale Masterly The Hague in Den Haag biedt bezoekers een mooie kans om door de ogen van hedendaagse ontwerpers naar oude Hollandse meesters te kijken. “Ze kiezen voor schoonheid.”

Een klassiek schilderij combineren met een hedendaags designobject: dat is het zeer interessante concept achter de vernieuwde biënnale Masterly The Hague, die van 21 tot en met 24 oktober de gelegenheid biedt door de vierhoek van het Haagse Museumkwartier te wandelen (waarvan de opening niet toevallig samenvalt met de biënnale).

Wat men kan ontdekken, zijn circa vijftig schatten verdeeld over 32 zalen op vijf prachtige monumentale locaties in het historische hart van de stad, tussen het Binnenhof en het majestueuze Voorhout. Zeer geschikte locaties om, naast de meesterwerken van de Oude Meesters, de voorwerpen te tonen die door de creativiteit en het vakmanschap van de betrokken ontwerpers tot stand zijn gebracht.

image
Foto: Masterly The Hague/Hoogsteder Museum Foundation, VanderCamp - Heesterbeek

Dit jaar is voor het eerst ook de King’s Ballroom in de Kazernestraat aan de locaties toegevoegd, ooit eigendom van Koning Willem II, nu een spectaculaire balzaal van Sociëteit de Vereeniging. Ook Hotel Des Indes, naast de drie gebouwen op de Lange Vijverberg – in 1750 ontworpen als één architecturaal rocococomplex – stelde voor het eerst zijn kamers ter beschikking stellen aan Masterly. Ontwerper Maarten Spruyt nam het interieurontwerp voor zijn rekening.

Inspireren

Bij Masterly The Hague krijgen hedendaagse ontwerpers de kans om zich onder te dompelen in klassieke kunst en zich te laten inspireren. Van de vele deelnemers kunnen we de modeontwerper Jan Taminiau noemen, die onder meer de jurk ontwierp die koningin Máxima droeg tijdens de inhuldiging van haar man.

Of glasbeeldhouwer en keramiste Barbara Nanning, betrokken bij vele nationale en internationale tentoonstellingen, en in Den Haag aanwezig met de Tsjechische kunstenaar Aleš Zvěřina. Ook de Belgische ontwerper Dries van Nooten maakt zijn debuut en zal zijn collectie in de Main Street Boutique tonen.

Vele disciplines

Aan deze namen kunnen we Anton Corbijn en Krützmann Lijsten toevoegen, Saskia Boelsums (Kunstenaar van het jaar 2020), Daniël Moesker, Gemmy Woud-Binnendijk, Stefan Scholten, Suzanne Jongmans en vele anderen: in totaal meer dan honderd ontwerpers die een krachtige combinatie van talent, inspiratie en vakmanschap vertegenwoordigen. Hun werkterrein bestrijkt vele disciplines: van juwelen tot meubels, maar bijvoorbeeld ook fotografie, tapijten en lampen.

Bijzonder opmerkelijk is de enorme tafel in King’s Ballroom die versierd is met tafelkleden van Workingbert en bronzen beelden van kunstenares Nancy Faas.

image

Het Nederlands Bureau voor Toerisme koos dit jaar het Nederlandse landschap als thema. De ontwerpers van Masterly The Hague willen een eerbetoon brengen aan dit thema, dat herkenbaar is voor zowel het Nederlandse publiek, als voor degenen die van ver komen om Nederland te bezoeken.

Met zijn unieke combinatie van realistische landschappen en fantasiewerelden, van zeventiende-eeuwse meesterwerken en hedendaags design, presenteert Masterly The Hague de artistieke en ambachtelijke top, en geeft zo het beste visitekaartje van het land af.

‘Talent, bezieling, vakmanschap’

Nicole Uniquole, samen met Willem Jan Hoogsteder curator van de biënnale, is ook de drijvende kracht achter Masterly The Dutch in Milaan, het Nederlandse designpaviljoen tijdens de Milan Design Week, een project waarbij ze nauw samenwerkt met de Nederlandse ambassade in Rome en het consulaat-generaal in Milaan.

Hoogsteder is expert in Oude Meesters tot 1800 en beëdigd taxateur op het gebied van Nederlandse en Vlaamse schilderijen uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw. Bij het grote publiek is hij vooral bekend door zijn deelname aan het televisieprogramma Tussen Kunst & Kitsch.

Hij zegt over de biënnale: “Ze combineren allemaal talent, bezieling en vakmanschap en kiezen voor schoonheid. Door hun creativiteit laten hedendaagse kunstenaars ons met een nieuwe en artistieke blik naar de oude meesters kijken. Spannend en origineel; men ontdekt altijd wel iets nieuws.”

Info/kaarten: masterlythehague.com

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.