fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

McCarrick blijft misbruik ontkennen

Sanne Gerrits 5 september 2019
image
Theodore McCarrick op een archieffoto uit 2001 Foto: CNS Photo - Brendan McDermid, Reuters

Theodore McCarrick blijft ontkennen zich schuldig te hebben gemaakt aan seksueel misbruik. Hij doet dit in een zeldzaam interview met het online blad Slate.

De voormalige kardinaal en aartsbisschop van Washington werd afgelopen februari uit het priesterambt gezet na een Vaticaans vonnis omtrent seksueel misbruik.

‘Niet zo slecht als ik word afgeschilderd’

“Ik ben niet zo slecht als ik word afgeschilderd”, zei McCarrick in het op 3 september gepubliceerde interview met Slate. “Ik geloof niet dat ik heb gedaan waar ik van beschuldigd wordt.”

Verslaggeefster Ruth Graham hield hem daarop voor dat zeggen dat hij niet geloofde het gedaan te hebben, of zich dat niet te kunnen herinneren, “klonk alsof hij dacht dat het mogelijk was” en “alsof hij de vraag open liet”. McCarrick antwoordde: “Nee.”

Iets zondigs

De enige in het interview genoemde beschuldiging was die van James Grein. Hij heeft McCarrick ervan beschuldigd hem tijdens een biecht betast te hebben. “Dat gebeuren met de biecht, wat een vreselijk iets”, zei McCarrick in Slate. “Ik was zestig jaar priester, en ik zou nooit zoiets gedaan hebben. Dat was verschrikkelijk, om het heilig sacrament in iets zondigs te veranderen.”

Het interview vond plaats in een kleine ontmoetingsruimte van het kapucijnenklooster van Victoria, Kansas. Het voormalige kleinseminarie wordt bewoond door bejaarde kapucijnen. McCarrick verblijft er nu al een jaar.

Beschuldigingen door seminaristen

Sommige van de beschuldigingen tegen McCarrick waren gedaan door voormalig seminaristen. McCarrick zou hen in de jaren tachtig naar een strandhuis hebben gebracht dat gekocht was door het bisdom Metuchen in de tijd dat hij daar bisschop was. Eén van de seminaristen zou in zijn bed hebben moeten slapen.

McCarrick zei dat hij dacht dat de voormalig seminaristen “aangemoedigd” waren om deze beschuldigingen te uiten. Hij voegde toe dat “velen in die positie nooit zulke problemen hebben ondervonden” Gevraagd naar wie die aanmoedigingen deed, noemde McCarrick geen namen, maar een vage verwijzing naar “vijanden”.

‘Ik zeg niet dat hij een leugenaar is’

McCarrick gaf ook commentaar op de Italiaanse aartsbisschop Carlo Maria Vigano, de voormalige nuntius van de VS. Hij verklaarde in augustus 2018 dat genomen maatregelen om McCarrick uit het actieve apostolaat te halen ongedaan waren gemaakt door zijn opvolger als aartsbisschop van Washington, kardinaal Donald Wuerl.

“Ik denk dat hij sprak als vertegenwoordiger van uiterst rechts”, zei McCarrick van aartsbisschop Vigano. “Ik zeg niet dat hij een leugenaar is, maar ik denk dat sommige bisschoppen verklaarden dat hij niet de waarheid sprak.”

‘Dat is wat je hoort te doen’

McCarrick, nu 89 jaar oud, zou graag weer aan de Oostkust willen wonen. Hij werd geboren in New York en diende als bisschop in New York City en twee bisdommen in New Jersey voordat hij naar Washington ging. Toch waardeert hij zijn tijd bij de kapucijnen. “Ze behandelen me echt als hun broeder,” zei hij. “Ik weet niet hoeveel jaren er nog op mijn kalender staan, maar ik doe mijn best te accepteren waar ik ben.”

Hoewel de grote stromen post langzaamaan opdrogen, “bestaat het merendeel van de post die ik krijg uit hulpvragen,” zei McCarrick. “Ik heb niet veel geld, maar ik probeer behulpzaam te zijn. Dat is wat je hoort te doen.”