fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Meeste Britten ongelovig

KN Redactie 30 mei 2016
image
(Foto: Karen Roe ccby flickr.com)

Groot-Brittannië is niet langer een christelijk land, schrijft The Spectator.

48% van de bevolking zegt tot geen enkele religie te behoren terwijl 44% zich christen noemt. 8% heeft een andere religieuze achtergrond. Vijftien jaar geleden noemde driekwart van de Britten zich nog godsdienstig.

Geen christenen meer

Volgens The Spectator was Groot-Brittannië al geen echt christelijk land meer te noemen. Maar nu lijkt de beschrijving als een “seculier land met verdwijnende christelijke instituties” correcter, aldus het medium.
Bij de huidige trend zijn er over vijf jaar nog maar 24,3 miljoen christenen van Britse origine. In 2001 waren dat er iets meer dan 35 miljoen. Zet die trend door, dan zijn er over minder dan 50 jaar praktisch geen Britse christenen meer over.

Religieuze herleving

De komst van drie miljoen over het algemeen gelovige migranten heeft geen religieuze herleving op gang gebracht. Naast grote aantallen moslims hebben zich ook veel Afrikaanse en Oost-Europese christenen in het Verenigd Koninkrijk gevestigd.
De ontkerstening is volgens The Spectator merkbaar aan het taalgebruik waaruit steeds meer typisch christelijke uitdrukkingen als ‘God bless’ verdwijnen.

Negatieve blijklank

Volgens het blad is het mogelijk dat mensen door toedoen van de radicale islam aversie hebben gekregen tegen georganiseerde godsdienst. “Zeg ‘religieus’ en vele Britten denken als eerste aan woorden als ‘extremistisch’ en mogelijk ‘achterlijk’ of ‘homofoob’”, aldus het commentaar. “Voor een groeiend aantal secularisten is religie iets verdachts geworden.”

Excentriekelingen

De Spectator gaat zover te stellen dat christelijke politici als losers worden gezien. “Een ambitieuze minister houdt zijn of haar geloof voor zich.”
De ontkerstening heeft diep ingrijpende gevolgen voor degenen die hun geloof trouw willen blijven en al helemaal wanneer zij hun geloof door willen geven aan hun kinderen omdat zij als excentriekelingen worden behandeld.

Missioneren

Het blad roept de christelijke Kerken op te stoppen met te doen of het lage kerkbezoek een kwestie van luiheid is. “Als kerkelijke leiders hun gebouwen open willen houden zullen ze aan het begin moeten beginnen: met missioneringswerk om gelovigen te winnen in een sceptisch land.”