De zusters clarissen in Megen hebben zaterdag gevierd dat er in hun klooster al sinds 1766 hosties worden gebakken.
Ze deden dat met een klein symposium in hun klooster Sint-Josephsberg. Daarbij, zo melden de zusters, was een gevarieerd gezelschap aanwezig: “klanten van de hostiebakkerij, vrienden en bekenden van het klooster en mensen uit de bredere franciscaanse familie”, zo melden de zusters in een persbericht.
Tijdens het symposium was aandacht voor zowel het bakken van hosties als eucharistische spiritualiteit.
De middag in het Brabantse Megen werd geopend door abdis Chiara Bots. Zuster Rebecca Braun sprak over de Eucharistie in het leven van de stichtster van de orde, de heilige Clara van Assisi.
Clara, aldus zuster Braun Braun, noemt de Eucharistie weliswaar zelden expliciet in haar geschriften, maar het leven van de heilige is toch goed te begrijpen vanuit een eucharistisch gezichtspunt.
“Zoals”, schrijven de clarissen, “Gods zelfgave in de Eucharistie zozeer vlees en bloed werd in Clara dat deze goddelijke liefde heel haar leven ging vormen, zo kan dit zich ook aan ons voltrekken.”
Zuster Ria van Dinther van klooster De Bron in Nijmegen beschreef de omvormende kracht van de H. Mis en zuster Esther Zonjee gaf een historisch overzicht van het hostiebakken sinds 1766.
Verder spraken Willem Marie Speelman, directeur van het Franciscaans Studiecentrum, en zuster Maria Saleem, die in de hostiebakkerij werkt.
Er werd volgens de zusters “ook gretig gebruikgemaakt van de mogelijkheid om de huidige hostiebakkerij te bezichtigen”. Daar was een kleine tentoonstelling te zien met foto’s, gereedschappen en documenten van de bakkerij.
De zusters clarissen gaven uitleg over het werk en beantwoordden “de vele belangstellende vragen”.
Het symposium werd afgesloten “met een sfeervolle viering van dankzegging en gebed”.
Bij uitgeverij Discovery Books is de bundel Levend Brood verschenen met daarin de bijdragen, achtergronden, meditatieve teksten en foto’s. (KN)