<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Meisjes en vrouwen meest kwetsbaar in vervolging’

KN Redactie 10 maart 2019
image
Foto: Uripakistan.org

Meisjes en vrouwen vormen de meest kwetsbare groep in christenvervolging. Dat concludeert Open Doors op basis van een onderzoeksrapport over genderverschillen in christenvervolging.

De organisatie constateert dat vervolging van vrouwen vaak veel complexer is en zich meer in het verborgene afspeelt dan bij mannen. Uit het rapport ‘Gender-specific religious persecution’, blijkt dat de vervolging van christelijke mannen doelgericht, ernstig en zichtbaar is. Vervolging van vrouwen kenmerkt zich vaak als complex, gewelddadig en verborgen. 

Vrouwen minderwaardig

“Voor mannen geldt dat vervolging zich vaak op één terrein van zijn leven afspeelt. Een man wordt bijvoorbeeld gevangengezet of krijgt geen baan meer omdat hij christen is”, legt Open Doors-woordvoerder Klaas Muurling uit. “Dat zijn verschrikkelijke dingen om mee te maken, laat ik daar duidelijk over zijn. Maar vergelijk je de situatie met die van vrouwen, dan ervaren zij vaak op veel meer terreinen de consequenties van vervolging.”

“In veel culturen worden vrouwen als minderwaardig gezien en in zulke landen zijn christenvrouwen vaak helemaal niets waard”, legt Muurling uit. “Zij worden regelmatig slachtoffer van seksueel geweld. Niet alleen dat is een traumatische gebeurtenis, ook de periode daarna is vaak zwaar, vanwege schaamte en mogelijke verstoting omdat de vrouw als onrein wordt gezien.”

Bekering tot het christendom

Eén van de meest opvallende onderzoeksresultaten is dat vrouwen die zich bekeren tot het christendom in het bijzonder kwetsbaar zijn. Zij krijgen volgens het rapport te maken met huisarrest, een gedwongen huwelijk of juist een gedwongen scheiding, verkrachting en ontzegging van de voogdij over de kinderen. Muurling: “Saoedi-Arabische vrouwen moeten bijvoorbeeld de reputatie van de familie hooghouden. Ongewenst gedrag zoals bekering tot het christendom beschadigt de eer van de familie en wordt beschouwd als een doodzonde”.

Internationale Vrouwendag

Open Doors brengt het rapport rond Internationale Vrouwendag (8 maart) naar buiten om in het bijzonder aandacht te vragen voor de positie van vrouwen in de vervolgde kerk.  De organisatie zet zich wereldwijd in voor christenvervolging en is vooral bekend van de Ranglijst Christenvervolging, die zij sinds 2002 samenstelt. (Bron: Open Doors)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.