fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Menigte belaagt Egyptische christenen

KN Redactie 22 juni 2016
image
Foto: YouTube

Koptische christenen in het Egyptische dorp Qarayat al Bayda zijn vorige week vrijdag door een boze menigte belaagd na beschuldigingen illegaal een kerk te willen bouwen

Volgens huiseigenaar Naeem Aziz was hij bezig met de bouw van een huis voor zijn zoon. Na het vrijdagmiddaggebed viel een boze menigte het pand in aanbouw en de omliggende woningen aan. Daarbij werd vernielingen aangericht en geplunderd. Ook het parochiehuis van de kerk van de Heilige Maagd en de aartsengel Michaël moesten het ontgelden.

Nauwelijks overleefd

De auto van pastoor Karass werd vernield en een motorfiets in brand gestoken.
Volgens Koptische ooggetuigen staken ordetroepen geen hand uit en was het dankzij ingrijpen van andere moslims te danken dat de priester het geweld overleefde.

Aangeklaagd

Ook Aziz zelf verklaarde later voor een Koptische zender dat de gearriveerde ordetroepen de plunderingen en vernielingen lieten doorgaan. Vervolgens werden hijzelf, zijn broer en nog vier Kopten en zes moslims gearresteerd. Terwijl de moslims kort daarop werden vrijgelaten waren de christenen pas de volgende dag weer op vrije voeten met een aanklacht op zak wegens het houden van een illegale gebedsbijeenkomst en het bouwen zonder vergunning.(KN/CSW)