fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Merkel woont vredesbijeenkomst Sant’Egidio bij

KN Redactie 11 september 2017
image
Bondskanselier Angela Merkel tussen voorzitter Marco Impagliazzo van Sant'Egidio en grootimam Ahmed al-Tayyeb van de Egyptische Al-Azhar universiteit. (Foto: Sant'Egidio)

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak zondag de deelnemers aan de interreligieuze vredesbijeenkomst van de gemeenschap Sant’Egidio toe.

De bijeenkomst wordt jaarlijks gehouden in de geest van de gebedsdag voor de vrede die op 27 oktober 1986 in Assisi plaatsvond. Wegen van Vrede begon in Münster en wordt dinsdag afgesloten in Osnabrück, twee steden waar in 1648 een reeks verdragen werd gesloten die als de Vrede van Westfalen de geschiedenis in gingen. Ze maakten onder meer een eind aan de Tachtigjarige Oorlog in de Nederlanden.

Merkel ging in een voor haar doen vrij bevlogen toespraak onder meer in op de problematiek van de migratie. “De mensenhandel die mensenlevens kost op de Middellandse Zee, moet gestopt worden zoals we die destijds in de Egeïsche Zee ook gestopt hebben. Dat betekent concreet dat we, net als met Turkije destijds, nu met Libië en zijn buurlanden oplossingen moeten vinden om de opvang van vluchtelingen aldaar menselijker te maken en de mensenhandelaars af te blokken.”

Migratie

Merkel wil daarnaast ruimte blijven maken voor legale migratie naar Europa. Daarbij noemde ze uitdrukkelijk de ‘humanitaire corridors’ van Sant’Egidio. Een oecumenische verband van Kerken en kerkgemeenschappen begeleidt, in samenspraak met de autoriteiten van het gastland, kwetsbare migranten op veilige wijze vanuit vluchtelingenkampen in bijvoorbeeld Libanon naar Italië en Frankrijk om aldaar door middenveldorganisaties opgevangen te worden. Andere landen staan op het punt te volgen.

Ook pleitte Merkel voor investeringen in de ontwikkeling van Afrika, “veel meer dan we tot nog toe gedaan hebben”. Daarmee zat ze op de lijn van de voorzitter van het Europees Parlement. Antonio Tajani sprak tijdens de openingsplechtigheid over een Marshallplan voor Afrika, “niet met 4 maar met 40 miljard euro”.

> Meer over Wegen van Vrede is vrijdag te lezen in Katholiek Nieuwsblad en donderdagmiddag op KNdigitaal.