<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

IS vernietigt oudste klooster Irak

KN Redactie 20 januari 2016
image

Het Sint-Eliaklooster was 1400 jaar oud en lag vlakbij de stad Mosoel, in de Vlakte van Ninive, een van oudsher christelijk deel van Irak. Na de inname van Mosoel door IS werd voor het eerst in ruim 1400 jaar geen Mis meer gevierd in de stad.

Vrees die al langer leefde

De AP-analyse bevestigt de vrees die al langer leefde bij kerkelijke autoriteiten en archeologen. IS vernietigde eerder in Syrië een eeuwenoud klooster en de archeologische schatten van Palmyra.

‘Dat is het. Het is weg’

Suzanne Bott werd na de Irakoorlog van 2003 als cultureel adviseur van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken uitgezonden naar Irak.

Bott, verbonden aan de University of Arizona, bracht meer dan twee jaar door met het in kaart brengen en restaureren van het Eliaklooster. Geconfronteerd met de satellietbeelden was ze even stil. “Dat is het. Het is weg”, reageerde ze tegenover AP.

Vernietiging klooster ‘ongelooflijk teleurstellend’

Een Amerikaanse aalmoezenier, die destijds gebedsdiensten en rondleidingen in het Eliaklooster leidde, noemde het nieuws van de vernieting in gesprek met het persbureau “ongelooflijk teleurstellend”.

“Te midden van de strijd en het lijden van het gevecht ontsprong een symbool van hoop, gelegen tegen de groene heuvels van Mosoel, en gaf een kortstondig respijt aan vermoeide gasten, erg lijkend op hoe het dat al eeuwen daarvoor had gedaan.”

Beeld van het klooster van na de Tweede Golfoorlog, waarop o.a. Suzanne Bott te zien is, evenals een paasmis voor Amerikaanse soldaten:

{gallery}IS vernietigt oudste Iraakse klooster{/gallery}

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.