fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus tegen Missionarissen van Barmhartigheid: ‘Bedek de zondaar met een deken van barmhartigheid’

KN Redactie 10 februari 2016
image

“Laat ons niet vergeten: voor ons is geen zonde, maar de berouwvolle zondaar. Een persoon die het verlangen voelt verwelkomd en vergeven te worden”, en die niet langer ver van God wil zijn.

‘Deken van barmhartigheid’

Hij verwees naar het bijbelverhaal waarin Noah dronken raakt en naakt in zijn tent gevonden wordt. Zijn zoon Ham lacht hem uit, maar zijn andere zoons, Shem en Japheth, bedekken hem met een deken. Als priesters en missionarissen, zei de paus, “zijn we niet geroepen om met een gevoel van superioriteit te oordelen, alsof we immuun zijn voor zonde”, maar om de houding van Shem en Japheth aan te nemen die hun vader tegen schaamte beschermden.

“Een biechtvader zijn volgens het hart van Christus betekent de zondaar bedekken met een deken van barmhartigheid, zodat zij niet langer beschaamd zijn en de vreugde van hun waardigheid als kind kunnen terugkrijgen.”

‘Getuigen van Gods nabijheid’

Een Missionaris van Barmhartigheid zijn vraagt van de priesters “om in de eerste persoon getuigen te zijn van Gods nabijheid en zijn manier van liefhebben” en vergeven, “wat precies barmhartigheid is”.

Nederlandse Missionarissen van Barmhartigheid

Onder de aanwezigen in Rome was een aantal Nederlandse Missionarissen van Barmhartigheid. Zij kregen de zegen van de paus over hun werk, schrijft de Roermondse priester Wilson Varela op zijn Facebookpagina. Ook een aantal Belgische Missionarissen van Barmhartigheid was in Rome.

In Nederland zijn er dertien Missionarissen van Barmhartigheid, in België 33, blijkt uit navraag van Katholiek Nieuwsblad bij de Nederlandse en Belgische bisdommen.

Zending Missionarissen van Barmhartigheid

In totaal zijn 1017 Missionarissen van Barmhartigheid uitgekozen. 650 van hen krijgen hun zending vandaag in Rome, tijdens de Mis voor Aswoensdag in de Sint-Pietersbasiliek. De overigen krijgen hun zending in hun eigen bisdom.

De Missionarissen krijgen de bevoegdheid om in de biecht een aantal zonden te vergeven die normaal gesproken alleen door de Heilige Stoel vergeven kunnen worden.

{gallery}Paus met Missionarissen van Barmhartigheid{/gallery}