fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Yad Vashem-onderscheiding voor pater uitgereikt in Kamp Vught

Peter Doorakkers 10 september 2015
image

Pater Linders (1907-1944) ontving de erkenning als ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ omdat hij zich in de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven inzette voor de redding van Joodse kinderen. In KN van deze week vertelt een van hen over waarom hij zich heeft ingezet voor de erkenning van pater Sebald.

Achternicht van pater Sebald Linders

De prijs werd in ontvangst genomen door de provinciaal van de Nederlandse franciscanen, pater Rob Hoogenboom. Namens de familie was Manon Linders, achternicht van Sebald, aanwezig.

In Kamp Vught geëxecuteerd

Sebald Linders verschafte onderduikadressen in zijn parochie in Alverna, onder meer voor ten minste vier Joodse kinderen, die mede daardoor de oorlog overleefden. De pater, die ook bij andere verzetsactiviteiten betrokken was, haalde het zelf niet.

Sebald Linders dook onder maar werd verraden. Uiteindelijk belandde hij in Kamp Vught, waar hij met 38 anderen op 17 augustus 1944 werd geëxecuteerd, als represaille voor een actie van het verzet.

Een van de Joodse kinderen

In Katholiek Nieuwsblad van deze week komt onder meer een van de Joodse kinderen, de nu 77-jarige Hans Themans, aan het woord. Hij zette zich, samen met pater Frans Verheijen o.f.m., in voor het verkrijgen van de onderscheiding.

‘De goede dingen die katholieken hebben gedaan’

Voor Themans is daarmee de cirkel rond, vertelt hij: alle bij zijn redding betrokken mensen zijn nu door Yad Vashem onderscheiden. Ook vond hij het, na alle negatieve publiciteit over priesters in de laatste jaren, belangrijk dat er aandacht was voor “de goede dingen die katholieken hebben gedaan”.

KN sprak voor een artikel over pater Linders met Hans Themans, Frans Verheijen en Manon Linders. Het artikel ‘Hoe dapper heeft hij geloofd’ is hier te lezen.

Hieronder enkele beelden van pater Sebald Linders o.f.m. Op de kleurenfoto de overhandiging van de onderscheiding aan de familie Linders, in de persoon van Wim Linders, neef van pater Sebald. Deze vond plaats in verzorgingshuis La Verna in Alverna (bij Wijchen), op de plek waar Sebalds klooster stond. De franciscanen die nog in La Verna wonen, waren bij de plechtigheid aanwezig.

{gallery}Sebald Linders Yad Vashem{/gallery}