fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

U2-gitarist The Edge treedt op in Sixtijnse Kapel

KN Redactie 3 mei 2016
image
U2, met tweede van links gitarist The Edge, die als eerste hedendaagse artiest in de Sixtijnse Kapel optrad. (Foto: AP)

[MET FILMPJE] U2-gitarist The Edge gaf zaterdag het eerste popconcert ooit in de Sixtijnse Kapel.

The Edge – echte naam: David Evans – trad op voor ongeveer tweehonderd artsen en onderzoekers die deelnamen aan een conferentie in het Vaticaan over regeneratieve geneeskunde.

Volwassen stamcellen

Op de agenda stond het gebruik van volwassen stamcellen om ziektes als kanker te genezen. De conferentie werd georganiseerd door de Amerikaanse Stem for Life-stichting.

The Edge speelde en zong ‘If it be your will’ van Leonard Cohen en versies van de U2-songs ‘Yahweh’, ‘Ordinary love’ en ‘Walk on’.

Kanker

Tijdens zijn optreden refereerde hij aan enkele technische termen met betrekking tot kanker. Naderhand grapte hij volgens Reuters: “Ik kan vertellen dat dit een echt cool publiek is want normaal gesproken verdwijnt de aandacht als ik ‘angiogenese’ zeg.”

De muzikant kreeg in zijn eigen leven te maken met kankergevallen in zijn directe omgeving. Zijn vader stierf afgelopen maand aan de ziekte en zijn dochter leed ooit aan leukemie.

‘Die andere gast die zingt’

De U2-gitarist werd begeleid door een koor van zeven Ierse tieners. Hij zei ietwat geschokt te zijn toen hij werd gevraagd om in het Vaticaan op te treden.

“Toen ze me vroegen of ik de eerste hedendaagse artiest wilde worden die in de Sixtijnse Kapel speelde, wist ik niet wat te zeggen want normaal gesproken is er die andere gast die zingt”, refereerde hij aan U2-zanger Bono.

The Edge bedankt paus Franciscus

Hij dankte paus Franciscus en Vaticaanse medewerkers dat ze hem toestonden op te treden in “de mooiste parochiezaal ter wereld”.

“Als Ier leer je erg vroeg dat als je teruggevraagd wilt worden, het erg belangrijk is om de lokale parochiepriester te bedanken voor het lenen van de zaal”.