fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mexicaanse bisschop niet bang voor celstraf: ‘Geen probleem, dan evangeliseer ik van daaruit’

KN Redactie 18 augustus 2016
image
De begrafenis van burgemeester Gisela Mota van het in de Mexicaanse deelstaat Morelos gelegen Temixco. Mota werd op 1 januari van dit jaar vermoord. (Foto: AP)

De Mexicaanse bisschop Ramón Castro Castro is niet bang voor een eventuele gevangenisstraf. Hij wordt er door de overheid van beschuldigd zich te veel in de politiek gemengd te hebben.

“Als ik naar de gevangenis ga, geen probleem; van daaruit zal ik het werk van evangelisatie doen”, zei de bisschop van Cuernavaca tegen de krant ***El Sol de Cautla***. Hij zei in afwachting van verder bericht over de beschuldiging te zijn, en dankte de vereniging van advocaten in Cuernavaca, “die mij hun steun verleenden door mij te verdedigen”.

Kritisch over de gouverneur

Mgr. Castro had op 28 juli in zijn kathedraal meer dan honderd mensen van burgerorganisaties ontvangen die kritisch zijn over gouverneur Graco Ramírez van Morelos.

Die deelstaat heeft met de nodige moeilijkheden te kampen. Hoofdstad Cuernavac behoorde tot 2014 volgens een burgerorganisatie tot de vijftig gewelddadigste steden ter wereld. De stad heeft nog altijd het op drie na hoogste moordcijfer van Mexico.

Betoging vóór gezin, tegen ‘homohuwelijk’

Ramírez’ Partij van de Democratische Revolutie diende een aanklacht in tegen de bisschop. Hij zou zich in politiek gemengd hebben en daarmee de Mexicaanse wet hebben geschonden.

Ook beschuldigde de partij hem van homofobie. Reden daarvoor was de deelname van mgr. Castro aan een grote betoging vóór het gezin en tegen het ‘homohuwelijk’.

Priesters zijn bisschop ‘dankbaar’

De priesters van Cuernavaca lieten in een verklaring hun “dankbaarheid en … niet aflatende steun” voor de bisschop blijken. (CNA)