<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mexico: opnieuw priester ontvoerd

KN Redactie 23 september 2016
image
In de week dat twee vermoorde priesters werden begraven, werd opnieuw een priester ontvoerd in Mexico (Foto: AP)

Voor de derde keer deze week is er in Mexico een priester ontvoerd. Over zijn lot is nog niets bekend.

Op de dag dat twee andere Mexicaanse priesters vermoord werden teruggevonden, werd pr. José Alfredo López Guillen door onbekenden ontvoerd uit zijn parochiekerk in de staat Michoacán, een van de gevaarlijkste gebieden in het land. Ook zijn auto en andere bezittingen uit zijn pastorie werden meegenomen.

Videoboodschap

Het nieuws over deze nieuwe ontvoering werd bekend gemaakt door kardinaal Alberto Suárez Inda van het bisdom Morelia, de hoofdstad van Michoacán. Het bisdom publiceerde een video op sociale media waarin de kardinaal zegt: “We vragen God dat zijn integriteit en zijn leven gerespecteerd mogen worden, zodat hij snel weer terug kan keren naar zijn dienstwerk.”

De kardinaal bidt in de video ook om vrede, respect voor het leven en de bekering van degenen die in hun leven anderen kwaad doen. “Deze barbaarse daad is op geen enkele manier gerechtvaardigd”, zei hij.

Steeds gevaarlijker

Het nieuws van de ontvoerde priester volgt kort op de ontvoering van en moord op twee andere priesters, Alejo Nabor Jiménez Juárez en José Alfredo Suárez de la Cruz. Zij werden dit weekend ontvoerd uit hun parochiekerk en maandag vermoord teruggevonden.

De recente reeks ontvoeringen toont opnieuw aan dat Mexico steeds gevaarlijker wordt voor geestelijken. Dat meldde radiozender Formula ook al in 2015. Volgens het Catholic Multimedia Center (CMC) zijn er in totaal al 14 priesters vermoord in Mexico sinds president Enrique Pena Nieto er in december 2012 aan de macht kwam.

Lot onbekend

CMC meldde eerder ook dat er over het lot van een aantal ontvoerde priesters nog altijd niets bekend is, onder meer van pr. Carlos Ornelos Puga en pr. Santiago Alvarez Figueroa, die respectievelijk in november 2013 en december 2012 verdwenen.

Priesters vormen echter niet het enige doelwit. In juni werden drie zusters nog aangevallen en vastgebonden in hun huis. (KN/Crux)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.