<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mexicaanse priester krijgt Geuzenpenning

KN Redactie 14 januari 2019
image
Priester Alejandro Solalinde (midden) leidt migranten in de jaarlijkse mars voor mensenrechten in het Mexicaanse Ixtepec. Foto: CNS Photo - Jorge Luis Plata, Reuters

De Mexicaanse priester Alejandro Solalinde krijgt op 13 maart de Geuzenpenning uitgereikt. Dat maakte de stichting Geuzenpenning vrijdag bekend. Hij krijgt de jaarlijkse onderscheiding voor zijn inzet voor migranten die via Mexico de Verenigde Staten proberen te bereiken.

Solalinde stichtte in 2007 een opvanghuis voor migranten in de Zuid-Mexicaanse stad Ixtepec. Ze kunnen daar op adem komen en krijgen er medische, psychologische en juridische begeleiding.

Verzet tegen drugsbendes

De priester verzet zich ook tegen de invloed van drugsbendes, die migranten ontvoeren en afpersen. In 2012 vertelde hij KN hoe hij een groep nieuwe politiecommissarissen openlijk confronteerde met de corruptie binnen hun corps.

“Ik zei: ‘Uw voorgangers waren de allerergste. Maar ook onder u spelen sommigen onder één hoedje met drugsbendes.’ Tegen één politiechef zei ik: ‘U rijdt een rode VW Bora, die wordt gebruikt voor ontvoeringen, en u verhandelt de migranten via die en die bloemenzaak.’ De man werd lijkbleek. Dit is mijn enige wapen: publiek maken, aanklagen.”

Een prijs op zijn hoofd

Een andere keer wilde hij onderzoeken of een lokale leider mensen van hun land verdreef. “Hij dacht dat we zijn drugsvelden kwamen bespioneren. Ze richtten de modernste wapens op ons!” Kort daarop bleek dat er een prijs op zijn hoofd was gezet. Solalinde dook enkele weken buiten Mexico onder en wordt sindsdien door lijfwachten bewaakt.

Op de website van zijn organisatie ‘Hermanos en el Camino’ (‘Broeders Onderweg’) zegt hij: “De grootste uitdaging die ik moet overwinnen is de intimidatie, het treiteren en het constante gebrek aan respect van mensen die niet willen dat mijn missie om migranten te helpen, slaagt. Veel lokale autoriteiten, bendes en drugssmokkelaars zouden het geweldig vinden om zich te ontdoen van verdedigers van mensenrechten.”

‘We zullen nooit stoppen’

En in een persconferentie na zijn terugkomst in Mexico merkte hij volgens stichting De Geuzenpenning op: “Broeders Onderweg wordt lastig gevonden, vooral ik. Ik ben de belangrijkste lastpost die hen in de weg staat om miljoenen te verdienen. Maar we zullen niet stoppen, nooit.”

De uitreiking van de Geuzenpenning vindt plaats in de Grote Kerk in Vlaardingen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.