<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mexico: ruim zeven miljoen pelgrims bezoeken Mariaheiligdom Guadalupe rondom feestdag

KN Redactie 14 december 2017
image
Kinderen in klederdracht bij een afbeelding van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe. (Foto: AP)

Ruim zeven miljoen pelgrims hebben in de afgelopen dagen het Mariaheiligdom Guadalupe in Mexico bezocht.

Dat is een recordaantal: nog nooit bezochten zoveel pelgrims het Mariaheiligdom rondom de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe op 12 december.

Elf doden

Het Mariaheiligdom in de Mexicaanse hoofdstad Mexico-Stad kreeg in de dagen rondom 12 december 7.280.000 pelgrims op bezoek, melden internationale media op basis van berichten van Mexicaanse autoriteiten.

Elf pelgrims kwamen op de terugweg van de bedevaart om het leven bij een ernstig verkeersongeluk, twaalf mensen raakten daarbij gewond.

4700 pelgrims hadden tijdens de bedevaart op het Mariaheiligdom eerste hulp nodig, veelal vanwege vermoeidheid of een lage bloedruk.

Drugshandel

Kardinaal Norberto Rivera Carrera was de hoofdcelebrant tijdens de heilige Mis in de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe. In zijn preek riep hij gelovigen op te vechten tegen het kwaad van corruptie, geweld en criminaliteit waar Mexico onder lijdt. Volgens de kardinaal moet elk mens een ‘heilig huis’ in zijn hart bouwen waarin geen plaats is voor onoprechtheid, angst, verraad, leugens en egoïsme.

Kardinaal Rivera zei dat de drugshandel die in Mexico welig tiert “mensen vergiftigd en vermoord”. De vele moorden, ontvoeringen en criminele gewelddadigheden in Mexico noemde hij “rampen die de hoop verstikken” die zorgen voor een “eeuwigdurende aardbeving die het heilige huis van onze waardigheid, waarden en het bestaan van onze families, jeugd en levens verwoesten”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.