fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mgr. André Sol (100) overleden

KN Redactie 29 maart 2016
image
Mgr. André Sol (1915-2016)

Op Ambon is op Stille Zaterdag op honderdjarige leeftijd de Nederlandse bisschop André Sol m.s.c. overleden. Hij wordt donderdag begraven in Ahuru.

Dat meldt zijn congregatie, de Missionarissen van het Heilig Hart, op haar website.

‘Vredesengel’

Zijn medebroeders omschrijven hem op hun website als “de eenvoud van leven zelf” en een “vredesengel”, die zich onder meer inzette voor het katholiek onderwijs en de gezondheidszorg in zijn bisdom.

Door een adoptieproject maakte hij ook voor arme kinderen goed onderwijs mogelijk, iets waarvoor hij zich ook na zijn emeritaat in 1994 bleef inzetten.

Vijfde van vijftien kinderen

Andreas Petrus Cornelis Sol werd op 19 oktober 1915 in Sloten geboren als vijfde in een gezin van vijftien kinderen. Hij legde in 1935 zijn eerste geloften bij de Missionarissen van het Heilig Hart af en werd in 1940 priester gewijd. In 1946 vertrok hij als missionaris naar de Molukken.

Tweede Vaticaans Concilie

In 1963 werd hij benoemd tot hulpbisschop van Aimbona, begin 1964 werd hij bisschop gewijd. Begin 1965 werd hij bisschop van Ambon. Mgr. Sol nam deel aan de derde en vierde zitting van het Tweede Vaticaans Concilie.

Trouw lezer KN

KN sprak eind 2014 met de toen 99 jaar oude bisschop. Hij vierde dat jaar zijn vijftigjarig bisschopsjubileum. De emeritus-bisschop was een trouw lezer van Katholiek Nieuwsblad.

“Ik voel me”, zo zei hij, “aangesproken door artikelen over mensen die God zoeken en Hem vinden in de katholieke Kerk. Via Katholiek Nieuwsblad wordt een goede katholieke geest verspreid. Elke katholiek en ook elke afgedwaalde katholiek zou erop geabonneerd moeten zijn.”

Mgr. Ernst nu oudst levende Nederlandse bisschop

Met het overlijden van mgr. Sol is mgr. Huub Ernst de oudst levende Nederlandse bisschop geworden. De emeritus-bisschop van Breda is 98 jaar oud. Daarmee is hij volgens catholic-hierarchy.com de op acht na oudste nog levende bisschop ter wereld.