fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mgr. Chaput over dubia: ‘Altijd goed om vragen te beantwoorden’

KN Redactie 5 maart 2017
image
Aartsbisschop Charles Chaput van Philadelphia. (Foto: AP)

[FILMPJE] Het zou goed zijn als paus Franciscus de dubia zou beantwoorden, de vragen om opheldering van Amoris Laetitia die door vier kardinalen zijn gesteld. Dat zegt de aartsbisschop Charles Chaput van Philadelphia in een interview met Crux.

Op de vraag of hij zou willen dat de paus de vijf vragen zou beantwoorden, antwoordt de aartsbisschop: “Ja. Ik denk dat altijd goed is om vragen te beantwoorden, helder”, ook als het antwoord niet in de gewenste richting gaat. Gevraagd of hij denkt dat de paus zal antwoorden, zegt mgr. Chaput: “Ik weet het niet. Hij heeft zeker kansen om dat te doen. Ik weet niet echt wat hij zal doen. Hij heeft het me niet verteld.”

Interpretatie Amoris Laetitia

Sinds de exhortatie Amoris Laetitia in 2016 verscheen, woedt er een debat over de juiste interpretatie ervan. Dat spitst zich met name toe op de vraag of hertrouwd gescheiden katholieken in bepaalde omstandigheden de communie zouden kunnen ontvangen.

Zo zijn de Duitse en Maltese bisschoppenconferenties van mening dat dit in een aantal gevallen zou kunnen. Chaput zelf vaardigde daarentegen in zijn bisdom een richtlijn uit die de traditionele leer van de Kerk bevestigde. De Poolse bisschoppen verklaarden in de aanloop naar de gezinssynode van 2015 al die lijn te volgen.

‘Leer Franciscus kan leer Johannes Paulus niet tegenspreken’

De Kerk leert dat hertrouwd gescheidenen die de sacramenten willen ontvangen, uit elkaar dienen te gaan. Waar dat niet kan, bijvoorbeeld omdat er kinderen zijn, dienen ze te leven “als broer en zus”.

Deze leer, zegt mgr. Chaput, kan niet worden veranderd, net zo min als Jezus’ verbod op overspel. “Het lijkt me dat het onmogelijk voor ons is om de woorden van Jezus tegen te spreken, en het is ook onmogelijk voor een leer om twintig jaar geleden waar te zijn en vandaag niet waar te zijn wanneer het de leer van de paus betreft.”

“De leer van paus Franciscus”, zei hij, “kan de leer van Johannes Paulus II niet tegenspreken wanneer het een kwestie van officiële leer betreft.” Zowel Johannes Paulus II als Benedictus XVI bevestigden de traditionele leer van de Kerk met betrekking tot hertrouwd gescheidenen.

‘De woorden van Jezus’

Chaput zei dat ‘AL’ geïnterpreteerd moet worden “in het licht van wat eraan voorafgaat, allereerst de woorden van Jezus, maar in de tweede plaats de leer van de paus, het leergezag van de Kerk. En hoe kan het dus waar zijn dat mensen de Communie kunnen ontvangen wanneer ze vandaag in een overspelige verbintenis leven. Hoe is dat mogelijk, wanneer de Kerk zegt dat het niet mogelijk is?”

Mgr. Chaput is voorzitter van de commissie van de Amerikaanse bisschoppenconferentie voor de implementatie van Amoris Laetitia.

Franciscus van Assisi

De aartsbisschop, lid van de orde van de minderbroeders kapucijnen, verwees naar woorden van de heilige Franciscus van Assisi. Deze wees zijn volgelingen, de minderbroeders, er volgens mgr. Chaput op dat zij het Evangelie moeten lezen zonder “verwrongen pogingen om het Evangelie iets te laten zeggen dat het niet zei”, of dat “Jezus niet echt meent wat Hij zei”.

Er heerst, zei Chaput, “verwarring” onder katholieken over de huidige situatie in de Kerk. “Ik denk dat het belangrijk voor ons is om de Heilige Vader te helpen begrijpen maar ook om de mensen te helpen de Heilige Vader te begrijpen en te doen wat we kunnen om mensen door de verwarring en teleurstelling heen te helpen die sommige mensen denk ik ervaren.” (Crux/CH)

Mgr. Chaput sprak met John Allen van Crux naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek ‘Strangers in a Strange Land: Living the Catholic Faith in a Post-Christian World’. Het hele gesprek:


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21