Aartsbisschop Charles Chaput van Philadelphia weet nog niet op wie hij gaat stemmen. Zowel Donald Trump als Hillary Clinton is “zo problematisch”, vindt hij.
Dat schrijft mgr. Chaput in een column in zijn bisdomblad Catholic Philly. Hij benadrukt dat die moet worden gelezen als overwegingen van “een broeder in het geloof, niet als het onderricht van een aartsbisschop”. Hij benadrukt het belang van het recht op leven in de keuze die katholieken gaan maken.
“Beide grote kandidaten”, schrijft Chaput, “zijn – wat is het juiste woord? Zo problematisch – dat geen van beiden duidelijk beter is dan de ander.” Donald Trump en Hillary Clinton “hebben verbazingwekkende gebreken”, merkt hij op.
“Dit is deprimerend en bevrijdend tegelijk. Deprimerend, omdat het bewijst hoe gepolariseerd het land is geraakt. Bevrijdend, omdat het voor de eerlijke stemmer dit jaar veel gemakkelijker is om de routineuze tribale uitroepen van loyaliteit van zowel het democratische als het republikeinse kamp te negeren.”
Volgens de aartsbisschop leeft, gezien hun geschatte vermogens, noch Trump, noch Clinton “zelfs maar in de buurt van het zonnestelsel waarin de meeste Amerikanen leven, werken en hun gezinnen grootbrengen”. Beiden vragen de kiezer om zijn vertrouwen, maar “dat is een grote vraag”.
Trump, schrijft hij, is “in de ogen van veel mensen” een “excentrieke zakenman met een ondeugdelijke ethiek wiens bombast en dwaasheid hem onvatbaar maken als president”.
Clinton zou “in de ogen van veel mensen” strafrechtelijk onderzocht moeten worden, en dat dat niet gebeurt bewijst “in de ogen van veel mensen” het principe uit Orwells Animal Farm “dat ‘alle dieren gelijk zijn, maar sommige zijn meer gelijk dan andere’”.
Katholieke stemmers – “mensen die hun geloof serieus nemen; die in feite geloven wat het katholieke geloof voor waar houdt” – raadt hij aan om te bidden voor ze gaan stemmen. “In een jaar waarin iedere katholieke stemmer moet kiezen tussen zeer onvolkomen opties, is gebed essentieel.”
Dat “betreft meer dan het mompelen van een Weesgegroet” alvorens gekozen wordt voor “iemand die we zien als het mindere van twee kwaden”. Het gebed is “een ontmoeting van de ziel met God” en omvat “luisteren om Gods stem te ontwaren en onze gewetens onderwijzen”.
Mgr. Chaput noemt het “blasfemisch” om “aan te nemen dat God de voorkeur geeft aan eender welke politieke partij”, maar Hij is “vanuit zijn aard” wel altijd begaan met goed en kwaad en de keuzes die wij maken tussen de twee”.
Politieke en maatschappelijke zaken staan voor katholieken nooit op zichzelf, benadrukt de aartsbisschop, “maar eveneens zijn niet alle urgente zaken gelijk in fundamenteel belang of zwaarte”.
“Het recht op leven is de basis van alle andere rechten en alle echte sociale vooruitgang. Het kan niet apart worden gezet of worden gecontextualiseerd in naam van andere ‘rechten’ of prioriteiten zonder het hele idee van menselijke waardigheid te prostitueren”.
God gaf de mens “goede hersenen” en daaruit volgt “dat Hij ons verantwoordelijk zal houden om diep en helder te denken, de factoren die ons gidsen juist ordenend, voordat we politiek handelen”.
Daartoe is het belangrijk om afstand te nemen van het lawaai van sociale media en de “catechese van consumptie op onze tv’s”, die mensen in tegenovergestelde richting lijken te willen leiden, aldus mgr. Chaput.
“Denken en bidden vragen om stilte, en de enige manier waarop we stilte kunnen krijgen is door te beslissen terug te treden en de stekker eruit te trekken.” (Catholic Philly)