fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nu ook officieel: Mgr. De Korte nieuwe bisschop van Den Bosch

KN Redactie 5 maart 2016
image
Mgr. Gerard de Korte is de nieuwe bisschop van Den Bosch (Foto: KN - Jan Peeters)

Mgr. Gerard de Korte (60) is door paus Franciscus benoemd tot nieuwe bisschop van Den Bosch. Dit werd zojuist officieel bekend gemaakt tijdens een persconferentie in het Bossche bisschopshuis.

Mgr. De Korte was bisschop van Groningen-Leeuwarden. Hij volgt in Den Bosch mgr. Antoon Hurkmans (71) op, die vorig jaar om gezondheidsredenen zijn ontslag aanbood aan de paus. In september maakte het bisdom bekend dat de paus het ontslag had aanvaard.

Uitgelekt

De naam van de nieuwe bisschop lekte gisterenavond al uit, nadat het bisdom per abuis een bericht op de website plaatste waarin Mgr. Hurkmans zijn opvolger feliciteerde. Het bericht werd kort daarna van de site verwijderd.

Mgr. De Korte

Gerard Johannes Nicolaas de Korte werd op 13 juni 1955 geboren in Vianen. Hij studeerde van 1974 tot 1980 in Utrecht geschiedenis.

Na zijn afstuderen begon hij een theologiestudie aan de toenmalige Katholieke Theologische Universiteit in de Domstad. Vanaf 1983 was hij intern student van het Ariënskonvikt, de toenmalige priesteropleiding van het aartsbisdom Utrecht. In 1994 promoveerde Gerard de Korte tot doctor in de godgeleerdheid.

Ariënskonvikt

In 1987 wijdde kardinaal Ad Simonis hem eerst tot diaken en later in dat jaar tot priester. Hij werkte na zijn priesteropleiding onder meer als staflid en later, van 1992 tot 1999, als rector van het Ariënskonvikt. Ook was hij onder meer pastor van de Utrechtse Catharinakathedraal.

Op 11 april 2001 benoemde paus Johannes Paulus II Gerard de Korte tot hulpbisschop van Utrecht. Hij ontving de bisschopswijding op 2 juni van dat jaar uit handen van kardinaal Simonis, kardinaal Willebrands en mgr. De Kok.

Bisschop

Op 18 juni 2008 benoemde paus Benedictus XVI mgr. De Korte tot bisschop van Groningen-Leeuwarden. Hij volgde daar mgr. Wim Eijk op, die eind 2007 tot aartsbisschop van Utrecht was benoemd.

Mgr. De Korte is binnen de Nederlandse bisschoppenconferentie referent voor Kerk en samenleving. In juni 2015 werd hij verkozen tot Theoloog des Vaderlands. (KN)