fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mgr. De Korte leert bisdom kennen en presenteert ‘waarschijnlijk in oktober’ nieuwe beleidslijnen

KN Redactie 6 juli 2016
image
Mgr. Gerard de Korte, bisschop van het bisdom Den Bosch. (Foto: KN - Jan Peeters)

Mgr. Gerard de Korte, bisschop van Den Bosch, presenteert “waarschijnlijk in oktober” een tekst waarin hij zijn “eerste indrukken” van het bisdom samenvat, en waarin hij “enkele nieuwe beleidslijnen naar de toekomst” wil “trekken”.

Dat schrijft mgr. De Korte in de deze week verschenen BisdomNieuwsbrief van het bisdom Den Bosch.

‘Vruchtbare dagen’

Mgr. De Korte werd op 14 mei jongstleden geïnstalleerd als nieuwe bisschop van Den Bosch als opvolger van mgr. Hurkmans, die vanwege gezondheidsredenen zijn ontslag bij paus Franciscus had ingediend.

Vanaf zijn installatie tot en met eind juni bezocht mgr. De Korte de twaalf dekenaten van het bisdom Den Bosch om zo “binnen redelijk korte tijd een globaal beeld van het bisdom te krijgen”, schrijft hij.

Deze werkbezoeken aan de dekenaten waren “heel intensief, maar ook informatief”. Het waren “overvolle, maar ook zeer vruchtbare dagen”, aldus de bisschop van Den Bosch.

‘Vitaal katholiek leven’

Volgens mgr. De Korte zijn tijdens de bezoeken aan de dekenaten verschillende zaken besproken, waaronder de toekomst van het bisdom Den Bosch.

“Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat ook morgen en overmorgen vitaal katholiek leven in het Bossche bisdom te vinden zal zijn?”, vraagt mgr. De Korte in zijn schrijven.

‘Nieuwe beleidslijnen’

“Eind juni heb ik alle twaalf dekenaten bezocht. Ik hoop dan deze zomer een tekst te schrijven waarin ik mijn eerste indrukken samenvat. In dit document wil ik ook enkele nieuwe beleidslijnen naar de toekomst trekken”, aldus mgr. De Korte.

De bisschop van Den Bosch hoopt “deze tekst” in september met de bisdomstaf, het kapittel, de dekenvergadering, de Raad voor Economische Aangelegenheden, de (voormalige) priesterraad en de (voormalige) lekenraad te bespreken.

‘Gastvrije en hartelijke geloofsgemeenschap’

“Na deze consultatie van de belangrijkste gremia van het bisdom, zal waarschijnlijk in oktober mijn tekst breed kunnen worden verspreid”, schrijft mgr. De Korte.

“Uiteindelijk staat mij een gastvrije en hartelijke geloofsgemeenschap voor ogen die Gods vriendelijkheid weerspiegelt. Een gemeenschap waar Christus centraal staat en wij onze verbondenheid met God tonen door een liefdevol en dienstbaar leven. In vertrouwen op Christus zijn wij tot veel in staat”, sluit mgr. De Korte zijn schrijven in de BisdomNieuwsbrief af.