fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mgr. De Korte over verkiezingen: ‘Stem met je geweten’

KN Redactie 10 maart 2017
image
Een verkiezingsbord in Amsterdam. Mgr. Gerard de Korte raadt katholieken aan bij het stemmen rekening te houden met het algemeen welzijn, “en doe dat met je geweten als laatste instantie”. (Foto: AP)

Katholieken moeten bij hun keuze in het stemhokje op 15 maart rekening houden met het algemeen welzijn, “en doe dat met je geweten als laatste instantie”.

Dat zegt mgr. Gerard de Korte deze week in Katholiek Nieuwsblad. Het interview met de bisschop van Den Bosch, referent Kerk en samenleving in de bisschoppenconferentie, sluit een serie over de verkiezingen af. Daarin kwamen eerder Martijn van Helvert (CDA), Marijke Heuvelink (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) aan bod.

Niet per se op christelijke partij stemmen

Een katholiek, zegt mgr. De Korte, kan “in principe” met een gerust geweten op alle partijen stemmen, en hoeft niet per se op een christelijke partij te stemmen. “Als bisschoppen beseffen wij dat je niet kunt zeggen dat als je katholiek bent, je per se bij één partij uit moet komen. Voor alle partijen is wel wat te zeggen vanuit katholiek perspectief.”

‘Haaks op katholieke visie’

De enige uitzondering daarop is voor de bisschop de PVV. De ideeën van die partij staan voor hem “haaks op de katholieke visie op de rechtvaardige samenleving. Hoe ze bevolkingsgroepen tegen elkaar uitspelen, de vrijheid van godsdienst op de schop willen nemen, de rechtstaat aanvallen – ‘nepparlement, ‘neprechters’… Dat zijn dingen die ons zeer terughoudend zouden moeten maken.”

Mgr. De Korte kreeg onlangs van een katholiek die PVV wilde stemmen de vraag of hij een zondaar zou zijn als hij op Wilders stemt. Die termen wil De Korte in dit geval niet gebruiken. “Ik heb hem geantwoord: ‘Uiteindelijk moet u uw geweten volgen, al denk ik dat u een verkeerde keuze maakt.’”

Het CDA zou wat de bisschop betreft “een andere positie binnen het politieke spectrum moeten kiezen” als het zijn beroep op het christelijk sociaal denken waar wil maken.

Marijke Heuvelink (ChristenUnie)

Marijke Heuvelink, de hoogst geplaatste katholiek op de lijst van de ChristenUnie, stelde onlangs in Katholiek Nieuwsblad dat het op vlakken als zorg voor de schepping en voor het leven en het bijzonder onderwijs veel uitmaakt “of je met een christelijke bril kijkt”. “Die volledige acceptatie van de mens als Gods beeld. Dat is waarom ik voor een christelijke partij kies.”

Wat de islam betreft, merkte ze op: “Wij vinden geloofsvrijheid zo’n groot goed, daar kun je niet een groep van uitsluiten. Dat wil niet zeggen dat we wegkijken van de gevaren of uitwassen van de islam.” CU-lijsttrekker Gert-Jan Segers woonde jaren in Egypte, voegt Heuvelink toe. “Hij heeft zelf ervaren hoe moeilijk het kan zijn om als christen in een islamitisch land te wonen.”

Martijn van Helvert (CDA)

De katholieke CDA’er Martijn van Helvert zei in Katholiek Nieuwsblad***: “Natuurlijk mogen we staan voor de christelijke waarden die onze samenleving hebben gebouwd, en proberen mensen daarin mee te nemen. Maar we hoeven ook niet gekker te doen dan vroeger.”

Het CDA, zei hij verder, moet “ervoor waken dat we geen christelijke actiepartij worden, of een belangengroep voor christenen. Wij zijn er voor een inclusieve samenleving, gebaseerd op de Joods-christelijke waarden en traditie, en ik voeg er als Limburger ook nadrukkelijk aan toe: op de katholieke waarden en traditie”.

Kees van der Staaij (SGP)

SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij zei in KN dat een christelijke partij het eigen verhaal “niet achter de kiezen hoeft te houden om iets te kunnen betekenen. Sterker nog, het kan juist waardering oogsten als je gewoon zegt waar je voor staat”. De SGP heeft volgens hem “ruimschoots bewezen dat wij er als kleine partij toch echt toe kunnen doen”.

De lijsttrekker zei zich zorgen te maken “dat er in het debat over islam maar twee smaken lijken te zijn: ofwel de populistische benadering van grenzen dicht en einde verhaal, ofwel de politiek-correcte houding waarbij men de kop in het zand steekt. Wij vinden dat er een realistische derde weg te vinden is”.

Brief Nederlandse bisschoppen

De Nederlandse bisschoppenconferentie riep katholieken onlangs in een brief op zich bij hun keuze af te vragen: “In hoeverre draagt deze partij bij aan het algemeen welzijn in overeenstemming met de uitgangspunten van het rooms-katholieke geloof?”

Christelijk lijsttrekkersdebat

De lijsttrekkers van CDA, ChristenUnie en SGP gingen donderdagavond in Ede met elkaar in debat tijdens het ND-lijsttrekkersdebat.

De interviews met mgr. Gerard de Korte, Martijn van Helvert, Marijke Heuvelink en Kees van der Staaij zijn te lezen op KNdigitaal.