fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mgr. De Korte zegent fietsen voor vluchtelingen in Den Bosch

KN Redactie 13 juli 2016
image
Vrijwilligers geven fietsles aan vluchtelingen in Den Bosch. (Foto: MIVA)

Mgr. De Korte, bisschop van het bisdom Den Bosch, zegent zaterdag bij de Sint-Janskathedraal in Den Bosch gebruikte fietsen die bestemd zijn voor vluchtelingen.

De gebruikte fietsen die de bisschop zegent worden zaterdag door de ontwikkelingshulporganisatie Missie Verkeersmiddelen Actie (MIVA) ingezameld voor het vrijwilligersinitiatief ‘Wij gaan fietsen’ in Den Bosch.

Integratie

De MIVA hoopt zaterdag 250 fietsen in te zamelen voor het ‘Wij gaan fietsen’-project. ‘Wij gaan fietsen’ is een project voor vluchtelingen in Den Bosch, waarbij vluchtelingen fietsles krijgen van vrijwilligers.

Volgens de MIVA draagt fietsles bij aan de integratie van vluchtelingen in de Nederlandse samenleving. Uit onderzoek blijkt, volgens de MIVA, dat fietsen in de top vijf van middelen tot integratie staat.

Examen

“Fietsen zorgt voor ontspanning en plezier, verbindt met stad en bewoners, vergroot mobiliteit en vrijheid en draagt bij aan het leren van de Nederlandse taal”, aldus de MIVA.

Naast fietsles met begeleiders krijgen de vluchtelingen tijdens het project ook theorieles waarin ze de verkeersregels en de Nederlandse taal leren.

“Na vier lessen van anderhalf uur en een examen krijgen ze een certificaat. Met dit certificaat krijgen vluchtelingen een eigen fiets ter beschikking”, aldus de MIVA.

‘Persoonlijke boodschap’

Gebruikte fietsen kunnen zaterdag 16 juli tussen 12.00 en 17.00 uur aan de noordzijde van de Sint-Janskathedraal (Hinthamerstraat – zie onderstaande kaart) gedoneerd worden.

“Mensen die hun gebruikte fiets inleveren kunnen een persoonlijke boodschap voor een vluchteling achterlaten die aan de ingeleverde fiets geplaatst wordt”, aldus de MIVA.

Katholieke organisaties

Het project ‘Wij gaan fietsen’ wordt onder meer ondersteund door de Bossche parochie van de Heilige Johannes Evangelist, het Verband van Katholieke Maatschappelijke Organisaties (VKMO) en bedevaartorganisatie VNB. (KN)