<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mgr. Hurkmans geïnstalleerd als rector van de Friezenkerk

KN Redactie 6 november 2016
image
Mgr. Hurkmans wordt gefeliciteerd door zijn voorganger, pater Tiemen Brouwer o.p., na de sleuteloverdracht van de Friezenkerk in Rome (Screenshot: www.npo.nl - KRO)

Met het overdragen van de sleutels van de Friezenkerk is mgr. Hurkmans vanochtend in Rome geïnstalleerd als rector van de ‘Nederlandse’ kerk. “Het is een voorrecht”, zei hij, “om zo dichtbij Petrus te mogen zijn.”

“Dank voor al het werk dat je hier in deze kerk voor ons hebt gedaan.” Met die woorden nam de voormalig bisschop van ’s-Hertogenbosch, mgr. Antoon Hurkmans, vanmorgen de sleutels aan van voormalig rector pater Tiemen Brouwer o.p.

Dat gebeurde bij de viering van het hoogfeest van de H. Willibrord, die wel de apostel der Friezen of de apostel van de Lage Landen wordt genoemd.

Een pelgrimshart

Mgr. Van den Hende, bisschop van Rotterdam was als voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie in Rome voor de overdracht van het rectoraat. De bisschop van Rotterdam was hoofdcelebrant bij de eucharistieviering.

“Als je aan Rome denkt, denk je aan pelgrimeren”, zei mgr. Van den Hende. Maar “we blijven pelgrim” en “zijn het elke dag” benadrukte hij, “omdat de Heer met ons meetrekt”, omdat “we steeds opnieuw met de Heer op weg mogen gaan”. “Een pelgrimshart” hebben ook pater Brouwer en mgr. Hurkmans, zo zei Van den Hende.

‘Een voorrecht’

De voorganger van mgr. Hurkmans was sinds 2007 rector van de kerk voor de Nederlanders in Rome. Aan het begin van de eucharistieviering vertelde pater Tiemen Brouwer dat het “best emotioneel” was om afscheid te nemen, maar dat hij vooral “met grote dankbaarheid” terugkijkt op zijn tijd als rector van de kerk.

De Friezenkerk ligt op een steenworp afstand van het Sint-Pietersplein. In zijn slotwoord zei mgr. Hurkmans dan ook dat hij het als een “voorrecht” beschouwt “om zo dichtbij Petrus te mogen zijn”. Hij noemde de Friezenkerk ook “een kostbare plaats” voor de Nederlanders in Rome.

‘Er alleen maar zijn’

Mgr. Hurkmans liet de aanwezige gelovigen in de kerk en degenen die in Nederland naar de live-uitzending keken, weten dat hij natuurlijk de gangbare activiteiten zal blijven organiseren. Daaronder hoort bijvoorbeeld de ontvangst van Nederlandse pelgrimsgroepen die Rome aandoen.

Maar vooral, benadrukte de voormalig bisschop van Den Bosch, is hij van plan “er alleen maar te zijn”. In de morgen zal hij in de kerk aanwezig zijn voor gesprek, voor gebed en om de eucharistie te vieren.

Hij onderstreepte dan ook het belang van stilte in deze drukke wereld waar veel mensen stress ervaren. “Stilte en rust zijn nodig om al het goede te ontvangen, om God en elkaar te ontmoeten.”

Benoeming

Op 3 juli bevestigde het bisdom van ‘s-Hertogenbosch tegenover Katholiek Nieuwsblad dat de benoeming van mgr. Hurkmans rond was. Eerder dat jaar was hij door de Nederlandse bisschoppenconferentie voorgedragen als opvolger van pater Tiemen Brouwer o.p.. De voordracht van de Nederlandse bisschoppen moest toen nog worden aanvaard door het vicariaat Rome.

Hurkmans nam op 14 mei afscheid als bisschop van Den Bosch. Op diezelfde dag nam zijn opvolger, mgr. Gerard de Korte, in de Sint-Janskathedraal de zetel van Den Bosch in bezit.

Gezondheid

Mgr. Hurkmans bood vorig jaar om gezondheidsredenen zijn ontslag aan aan paus Franciscus, die dat aanvaardde. De gezondheid van Hurkmans is sindsdien echter zodanig verbeterd dat hij de aanstelling in Rome kon aanvaarden.

De Romeinse Friezenkerk heet officieel de kerk van de HH. Michaël en Magnus. Het Godshuis stamt uit de twaalfde eeuw en geldt als de kerk van de Nederlanders in Rome. Dat laatste is mede te danken aan de inspanningen van mgr. Tiny Muskens, de in 2013 overleden oud-bisschop van Breda. Mgr. Muskens was van 1978 tot 1994 rector van het Nederlands College in Rome. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.


Warning: SimpleXMLElement::__construct(): Entity: line 1: parser error : Entity 'nbsp' not defined in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305

Warning: SimpleXMLElement::__construct(): november" target="_blank">bevestigde het bisdom van &#8216;s-Hertogenbosch&nbsp; in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305

Warning: SimpleXMLElement::__construct(): ^ in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305

Fatal error: Uncaught Exception: String could not be parsed as XML in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php:305 Stack trace: #0 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php(305): SimpleXMLElement->__construct() #1 [internal function]: Breeze_Cache_Init\breeze_cache() #2 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/functions.php(5373): ob_end_flush() #3 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all() #4 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters() #5 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action() #6 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/load.php(1260): do_action() #7 [internal function]: shutdown_action_hook() #8 {main} thrown in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305