fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mgr. Laun: ‘Een niet-gehersenspoelde katholiek stemt populistisch’

KN Redactie 20 mei 2016
image
Mgr. Andreas Laun (foto: Thomas Thalar)

Een kritische katholiek stemt populistisch, als dit populisme voor het leven opkomt. Zo ongeveer luidt het stemadvies van mgr. Andreas Laun in Oostenrijk.

Daar staat namelijk Alexander van der Bellen (Die Grünen) tegenover favoriet Norbert Hofer van de populistische Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) in de strijd voor het presidentschap. De invloedrijke lekenvereniging Katholische Aktion Österreich maakt zich sterk voor de zeer linkse Van der Bellen, dit tot verbijstering van Laun.

Hoe onverschillig

“Ik sta versteld van iedere promotie van Van der Bellen”, schrijft mgr. Laun in zijn rubriek Klartext (‘Heldere taal’) op Kath.net. “Dit laat enerzijds zien hoe weinig kritisch mensen denken of niet denken, en anderzijds hoe onverschillig veel katholieken hun geloof is! Wat Van der Bellen denkt en wil, kun je op internet en in kranten lezen of op tv horen en elders nalezen. In alle heikele gevaarlijke vragen, van bescherming van het leven en de Godsvraag tot aan gender, staat hij aan de verkeerde kant. Onwillekeurig denk ik aan het Bijbelse woord: “Zij houden meer van de duisternis dan van het licht.!”

Gehersenspoeld

“Wat men daartentegen over Hofer leest en hoort, is verstandig en in orde! Dat de linksen hem haten en met de beproefde ‘Nazi-knuppel’ slaan, spreekt eerder voor en niet tegen Hofer. Dat christenen daarover niet nadenken of, nog erger, zo gehersenspoeld zijn dat zij bereid zijn liever een verklaarde Gods- en daarmee ook Kerkvijand te kiezen en anderen daar ook nog toe verleiden willen, laat zien in welke toestand bepaalde kringen in de Kerk terecht zijn gekomen.”

Dragende waarden afwijzen

“Kardinaal Sarah spreekt van een “stille afvalligheid” van velen die zich nog katholiek noemen, maar dat min of meer niet meer zijn. En sommige van dergelijke afvalligen bevelen mensen aan en stemmen erop die dragende waarden van het christendom afwijzen en naar vermogen bestrijden! Arm Oostenrijk. Arme Kerk!”, aldus mgr. Laun (KNM/Kath.net)


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21