fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mgr. Punt: laat gelovigen in Amsterdam de kerk voor de Vrouwe bouwen

KN Redactie 26 mei 2016
image
Zo zou de nieuwe bedevaartskerk op de Zuidas in Amsterdam er ongeveer uit moeten komen zien.

Maria vraagt als Vrouwe van Alle Volkeren in Amsterdam allereerst om een ommekeer. Maar ook om een nieuwe kerk. Dat zegt mgr. Jos Punt.

“Maria zegt: vrede of een wereldcatastrofe. Dat is onze keuze, die we moeten maken.” In dat kader heeft de Moeder Gods “aan ons in deze stad Amsterdam, aan het Nederlandse volk, een grootse taak gegeven”, aldus mgr. Punt op de gebedsdag van 22 mei in Amsterdam. “De stad van het mirakel, de stad van de vele volkeren. De stad van licht en donker. De stad waar de zonde woekert maar waar ook de genade mateloos is geworden.”

Aya Sophia

De Vrouwe van Alle Volkeren vraagt om drie dingen: het gebed, het vijfde Maria-dogma (‘Medeverlosseres’) en de bouw van een nieuwe kerk in Amsterdam. “En u weet het”, aldus mgr. Punt in zijn homilie, “enkele devotees (de stichting Lourdes aan de Amstel, red.) hebben naar buiten gebracht dat de bouw van de kerk nu kan starten. Er is een stuk grond vrij hier tegenover de RAI en zij willen daar de kerk bouwen.” Mgr. Punt denkt dat dit moet gebeuren “volgens de aanwijzingen van Maria”, als “een soort Aya Sophia zoals in Istanboel, een kerk voor alle volkeren.”

Honderd miljoen

Mgr. Punt legt dat in de handen van de gelovigen: “Ieder mag zijn initiatieven nemen. Alle gelovigen mogen hun initiatieven nemen als men iets kan creëren en bouwen.” Het bisdom kan het niet, want voor de bouw is honderd miljoen euro nodig. “Maar laat ieder zijn eigen hart volgen”, aldus mgr. Punt.

Bijzondere kracht

Intussen beveelt de bisschop van Haarlem-Amsterdam hoe dan ook het gebed van de Vrouwe van Alle Volkeren aan. “U weet, een zinsnede van het gebed is een klein beetje veranderd op gezag van Rome. Men had wat angst dat het verkeerd verstaan zou kunnen worden. Maar het gebed heeft nog steeds een bijzondere kracht.”

Enorme genade

“Wij zijn geroepen het te bidden”, aldus mgr. Punt. “We hebben een bijzondere opdracht als mensen van Amsterdam, van Nederland, vooral degenen die de gaven van het geloof bezitten. Geloof is een enorme genade, maar is ook altijd een opdracht. Je moet het geloof gebruiken voor anderen. Je hebt het niet voor jezelf.” (KN/Stichting Lourdes aan de Amstel)