fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mgr. Stefaan Van Calster (79) overleden

KN Redactie 28 april 2016
image
Mgr. Stefaan van Calster (Foto: KN - Jan Peeters)

In Warschau is donderdagochtend mgr. dr. Stefaan van Calster onverwacht overleden.

Dat meldt het Sint-Janscentrum. De priester van het aartsbisdom Mechelen-Brussel verbleef in de Poolse hoofdstad voor de redactievergadering van het Internationaal Katholiek Tijdschrift Communio. Van Calster was hoofdredacteur van het tijdschrift.

Pastoor en docent

Van Calster was verder onder meer pastoor van Mariadorp-Eijsden en docent aan de seminaries Sint-Janscentrum in Den Bosch en Rolduc in Kerkrade.

Gepromoveerd in Louvain-la-Neuve

De in 1937 geboren Stefaan van Calster studeerde wiskunde en wetenschappen en was een aantal jaren leraar in het Vlaamse Mechelen.

Hij volgde zijn priesteropleiding in het aartsbisdom Mechelen-Brussel en werd in 1966 priester gewijd. Daarna studeerde hij verder studeerde in München en Nijmegen en promoveerde in Louvain-la-Neuve.

Van 1970 tot 1988 was de priester president van het seminarie Johannes XXIII in Leuven. Ook was hij professor aan het Centrum voor Kerkelijke Studies en betrokken bij de priesteropleiding voor late roepingen in Antwerpen.

Zalig- en heiligverklaringsprocessen

In Nederland was hij verbonden aan het Internationaal instituut voor Studies over Huwelijk en Gezin en de priesteropleidingen van de bisdommen Roermond en Den Bosch.

Als bisschoppelijk gedelegeerde was mgr. Van Calster betrokken bij de zalig- en heiligverklaringsprocessen van zr. Maria Tauscher, pater Karel Houben en Dora Visser.

Hij was verder Romeins postulator in het zaligverklaringsproces van mgr. Boleslavs Sloskans, een in Leuven in ballingschap levende Letse bisschop.

Radio Maria

Van Calster was ook de eerste programmadirecteur van Radio Maria in Nederland. In een reactie op zijn overlijden schrijft de huidige programmadirecteur dat de zender zonder Van Calster niet bestaan zou hebben. “We denken aan zijn onvoorwaardelijke inzet en zijn enthousiaste bijdragen” en “gedenken hem met dankbaarheid”.

‘Toegewijd en trouw priester’

Het Sint-Janscentrum laat op zijn website weten Van Calster te gedenken “als een zeer hartelijk en gastvrij mens, als een toegewijd en trouw priester, die zich met tomeloze ijver en toewijding heeft ingezet voor de Kerk in de Lage Landen”.