fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mgr. Woorts stuurt groet van verbondenheid aan Joodse gemeenschap

KN Redactie 4 mei 2020
image
Struikelstenen als deze op de foto zijn door heel Europa te vinden. Op elke steen staat de naam van een Jood die door de nazi’s in een concentratiekamp is vermoord. Foto: Kadir Celep - unsplash.com

De hulpbisschop spreekt in de brief die hij stuurde namens de Nederlandse Bisschoppenconferentie ook over het toenemende antisemitisme in ons land.

De groet van verbondenheid werd bij gelegenheid van 75 jaar bevrijding in de aanloop naar 4 en 5 mei verzonden aan contacten binnen de Joodse gemeenschap in Nederland.

In de brief spreekt mgr. Woorts over de dankbaarheid die Nederlanders voelen voor al die jaren in vrijheid. Tegelijkertijd erkent de hulpbisschop van Utrecht dat dit in de Joodse gemeenschap gepaard gaat met enorm verdriet en pijn, “vanwege het lijden en de uitroeiing van miljoenen Joodse broeders en zusters, waaronder uw eigen familieleden en vrienden.”

Toenemend antisemitisme

Mgr. Woorts gaat in zijn schrijven ook in op het toenemende antisemitisme in Nederland en in andere Europese landen. Hij herinnert eraan dat paus Franciscus zich meermaals uitsprak tegen antisemitisme.

De hulpbisschop schrijft: “Wanneer wij onverschillig worden naar elkaar, dan is dat een groot gevaar, met alle gevolgen vandien.” Hij noemt goede scholing van de jongere generaties over wat er met Joden gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog daarom “essentieel”.

Gezamenlijke verklaring

Ook verwijst Woorts naar de gezamenlijke verklaring die de Rooms-katholieke Kerk en de Protestantse Kerk Nederland in 2019 deden uitgaan naar aanleiding van het groeiende antisemitisme in Nederland.

In die verklaring staat onder meer: “Wij rekenen het ook tot onze verantwoordelijkheid er alles aan te doen om antisemitisme in de hele samenleving tegen te gaan en om initiatieven te ondersteunen die daar een dam tegen opwerpen. Hierbij roepen wij de overheid alsook de gehele samenleving op om alles te doen wat in haar vermogen ligt om antisemitisme te bestrijden.”

Warme onderlinge contacten

De hulpbisschop benoemt tot slot het groeiende vertrouwen en de “warme onderlinge contacten” tussen de Joodse en katholieke gemeemschap in Nederland.

“Mede op basis hiervan spreek ik hier graag de hoop en het vertrouwen uit dat de onlosmakelijke verbondenheid die wij als katholieken met het Joodse volk hebben, mag groeien en tot zegen zal zijn voor deze wereld die de Eeuwige ons heeft toevertrouwd.”

Lees hier de volledige brief van mgr. Woorts.