fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Migranten bezetten Dom van Regensburg

KN Redactie 10 juli 2016
image
Een deel van de groep migranten in de Dom van Regensburg (Foto: AP)

Een groep van 45 migranten houdt sinds afgelopen dinsdag een deel van de Dom van Regensburg bezet.

De vluchtelingen protesteren tegen daarmee tegen hun dreigende uitzetting. Ze eisen een verblijfsvergunning voor Duitsland.

Balkan

De migranten zijn afkomstig uit verschillende Balkanlanden en verbleven tot dinsdag in uitzetcentra in Ingolstadt en Regensburg. Het gaat onder meer om Roma, Albanezen, Macedoniërs en Kosovaren.

De Duitse regering zegt dat hun landen van herkomst veilig zijn en de vluchtelingen dus moeten terugkeren.

Discriminatie

De migranten zijn echter van mening dat ze in hun thuisland hun leven niet zeker zijn.

Een van de demonstranten, afkomstig uit Kosovo, vertelt aan BR.de: “We worden in ons thuisland gediscrimineerd, onze kinderen mogen er niet naar school en ernstige zieke mensen kunnen zich niet laten behandelen.”

Hulp bisdom

Michael Fuchs, vicaris-generaal van het bisdom Regensburg, geeft in een reactie aan dat de politie vooralsnog niet zal ingrijpen, maar dat de vluchtelingen “geen kerkasiel” kunnen krijgen. Daar hadden de migranten om gevraagd. Het bisdom wil zich niet bemoeien, zegt Fuchs, met politieke beslissingen.

De woordvoerder van het bisdom Regensburg, Jakob Schötz, heeft laten weten dat “het bisdom zo lang als dat nodig is voor de mensen zal zorgen”.

Ander verblijf

Omdat het echter niet wenselijk is dat de groep lang in de dom verblijf, heeft het bisdom de groep een ander verblijf aangeboden.

Vrijdag is een deel van de groep naar dat nieuwe onderkomen gaan kijken. Vandaag werd bekend dat de groep maandag inderdaad zal verhuizen naar het door het bisdom aangeboden verblijf. (KN/BR.de)