<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Mijn kardinaal is dood’: herinneringen aan ‘zachtmoedige herder’ Simonis

Sanne Gerrits 3 september 2020
image
Kardinaal Ad Simonis (1931-2020) Foto: KN - Jan Peeters

Na het overlijden van kardinaal Simonis reageerden tallozen binnen en buiten de Kerk op het nieuws. “’Mijn’ kardinaal is overleden.”

Onder andere kardinaal Eijk en voorzitter van de bisschoppenconferentie Van der Hende, maar ook veel door Simonis gewijde priesters, voormalige medewerkers en ook protestantse prominenten geven hun reactie.

‘Groot pastoraal hart’

Kardinaal Eijk laat via het aartsbisdom weten “bedroefd” te zijn. Met Simonis verliest de Kerk iemand “met een groot pastoraal hart”. Volgens Eijk hebben de moeilijke tijd en de polarisatie die de Kerk van Nederland doormaakten Simonis “er niet van weerhouden zijn wapenspreuk, ‘Opdat zij U kennen’, in de afgelopen decennia op vele wijzen gestalte te geven”.

‘Een plattelandskardinaal’

Mgr. Gerard de Korte kende Simonis als sinds zijn tienertijd, toen de latere kardinaal nog gewoon priester was. Hij diende onder hem als priesterkandidaat, pastoor van de Utrechtse kathedraal, rector van het Ariënskonvikt en als hulpbisschop.

Ze hadden een warme en hartelijke band, zegt de huidige bisschop van Den Bosch. “Ik herinner me hem als een vriendelijk mens, aardig, warm en zacht. Tegelijkertijd had hij stevige, soms sombere opvattingen, zonder zuur te zijn. Op de vooravond van mijn bisschopswijding hadden wij een lang gesprek. Hij benoemde, dat hij er nooit voor had gekozen om bisschop te worden, het wordt je gevraagd. ‘Ik ben niet zoals de geleerde kardinalen’, zei hij. ‘Meer een plattelandskardinaal.’”

‘Hij leek blij’

Hij wist van zijn tekortkomingen en was bescheiden, vindt De Korte. “Hij is ook gepromoveerd op Johannes 10, de goede herder. Als bisschop moet je niet te hoog van de toren willen blazen. Christus kwam om te dienen, dus mogen we ons dienend opstellen. Dat probeer ik zelf ook.”

Mgr. De Korte was eergisteren nog bij Simonis en diende hem de laatste sacramenten toe. “Ik hoop dat het hem rust heeft gegeven, hij leek blij. Hij eindigde, zoals altijd, met: ‘Doe de collega’s de groeten.’” Later is hij in een comateuze toestand geraakt waarin hij dinsdag is overleden.

https://www.

‘Opdat zij U kennen’

De voorzitter van de bisschoppenconferentie, mgr. Hans van den Hende, zei het bisschopsmotto van de kardinaal zeer aansprekend te hebben gevonden: “Het is ontleend aan het evangelie van Johannes: Ut cognoscant te, opdat zij U kennen (Johannes 17,3). De afbeeldingen bij het motto tonen de heilige Schrift en ook brood en vis, als verwijzing naar de broodvermenigvuldiging en het sacrament van de Eucharistie. Immers, door het woord van God en de viering van de eucharistie kunnen wij Christus steeds beter leren kennen.”

Voor kardinaal Simonis was deze aansporing steeds opnieuw zijn opdracht bij uitstek, zegt Van der Hende. “Als bisschop mensen bij Christus brengen. In zekere zin ging Simonis gebukt onder het feit dat ondanks zijn inzet en aanhoudend gebed als bisschop veel mensen in de huidige tijd niet meer in aanraking kwamen met het geloof en met de persoon van Jezus Christus.”

“'Ik ben niet zoals de geleerde kardinalen’, zei hij. ‘Meer een plattelandskardinaal'”
- Bisschop Gerard de Korte citeert kardinaal Simonis

Warme herinneringen

Priesters die door Simonis gewijd zijn, reageren op sociale media.

“Ik heb heel veel aan hem te danken. Moge God hem verwelkomen in zijn eeuwige liefde en barmhartigheid,” schrijft priester Roderick Vonhögen.

Priester Anton ten Klooster zegt: “Moge hij rusten in vrede. Ik bewaar warme herinneringen aan de vele ontmoetingen tijdens mijn priesteropleiding.”

‘Ik ben hem eeuwig dankbaar’

Getrouwde priester Martin Los: “Met ontroering lees ik dat kardinaal Simonis is overleden 88 jaar oud. Hij heeft mij in 1991 als gehuwde man tot priester gewijd. Voor z’n inzet en zorg, daarvoor ben ik eeuwig dankbaar. Moge hij rusten in de vrede van de Heer. Zijn gedachtenis zij ons tot zegen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

En priester Jan-Jaap van Peperstraten tweette: “Ik heb hem meegemaakt als een pastorale bisschop die gaf om de mensen om hem heen. Dat hij mag thuiskomen bij God.”

Segers (CU): ‘Zachtmoedige herder’

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie tweette: “Een zachtmoedige herder is heengegaan. Kardinaal Simonis was een generatiegenoot van mijn vader en ze woonden in Lisse in dezelfde straat. Maar omdat de een katholiek en de ander protestant was, mochten ze niet met elkaar spelen en leefden ze allebei in compleet verschillende, parallelle werelden. Veel verschillen van die twee werelden zijn verdwenen. Goddank. Voorjaar 2019 had ik op een partijbijeenkomst in Voorhout een hartverwarmende ontmoeting met hem. Als twee zonen van Lisse en twee volgelingen van Jezus. Het is een dankbare herinnering aan deze zachtmoedige herder.”

‘Gewoonheid als handelsmerk’

Jan Willem Wits, voormalig woordvoerder van de Nederlandse kerkprovincie’ schrijft: “‘Mijn’ kardinaal is overleden, een hele bijzondere, hartelijke en loyale man die van zijn gewoonheid zijn handelsmerk maakte. Met grote dankbaarheid denk ik terug aan het vele dat we samen hebben meegemaakt. Moge hij rust vinden bij de levende Heer. In paradisum.”

“Hij was ook geen kerkpoliticus of bestuurder, wel een zeer pastoraal mens”
- Andries Knevel over kardinaal Simonis

Knevel: ‘Een kameraad’

EO-prominent en KN-columnist Andries Knevel ontmoette Simonis vele malen en bezocht hem ook persoonlijk. “Ik zal me hem herinneren als zachtmoedig en betrokken mens. Een kameraad voor mij. We dronken samen koffie in Voorhout, hij was altijd zeer geïnteresseerd in mijn gezin.”

‘Wederzijdse herkenning groeide’

Ze kenden elkaar sinds 1979. “De situatie tussen protestanten en katholieken was nog niet zoals die nu is. De EO organiseerde een groot congres rondom de ethische thema’s, de legalisering van abortus speelde toen. Tot onze stomme verbazing kwam Simonis toen ook. En dat bleek geen probleem. We hebben sinds de jaren tachtig een toenadering gezien tussen protestanten en katholieken. De wederzijdse herkenning is groter geworden. Ook Simonis heeft daar een rol in gespeeld.”

‘Een verkeerd etiket’

Simonis trad een aantal keren op als  “graag geziene gast” in Knevels talkshow Het Elfde Uur. “Altijd maakte hij een praatje met de cameramensen. Eigenlijk heeft hij in de jaren zeventig en tachtig een verkeerd etiket opgeplakt gekregen. Hij was ook geen kerkpoliticus of bestuurder, wel een zeer pastoraal mens.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.