<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Miljoenenfraude bij Caritas schokt Luxemburgse Kerk: reputatie en donaties op het spel

KN Redactie 9 augustus 2024
image
Beeld ter illustratie. Foto': Pixabay - Pexels

De Kerk in Luxemburg is geschokt door een grote fraudezaak bij Caritas Luxembourg. Het schandaal roept zorgen op over de gevolgen voor donaties en de reputatie van de liefdadigheidsorganisatie, die al decennialang de meest kwetsbaren ondersteunt.

“We zijn verbijsterd – we hadden nooit verwacht dat zoiets zou kunnen gebeuren”, verklaarde Gerard Kieffer, persvoorlichter van het aartsbisdom Luxemburg. “Hoewel Caritas juridisch en financieel onafhankelijk opereert van de Kerk, realiseren we ons de mogelijke negatieve impact van deze gebeurtenis. We werken hard aan strategieën om de schade te beperken.”

Kieffer deelde deze opmerkingen met OSV News terwijl het onderzoek nog gaande is naar de verduistering van 61 miljoen euro bij Caritas Luxembourg, een van de grootste hulporganisaties in het land. Dit geld is naar verluidt verdwenen via frauduleuze bankleningen en overschrijvingen.

De Kerk onderzoekt momenteel manieren om met de situatie om te gaan en zal een verklaring afleggen zodra er meer bekend is over de omvang en de details van het schandaal.

Verdachte ontkent

Op 19 juli bevestigde Caritas aangifte te hebben gedaan bij de politie in verband met de verduistering en beloofde “volledige medewerking” te verlenen aan het onderzoek. De organisatie benadrukte dat zij zich blijft inzetten voor haar missie om “de meest kwetsbaren te ondersteunen.”

https://www.kn.nl/kort/

Verschillende mediaberichten melden dat de geldbedragen tussen februari en juli zijn weggesluisd naar buitenlandse rekeningen in Spanje. Een vrouwelijke medewerker van Caritas Luxembourg, die zichzelf bij de politie meldde, is voorlopig op borgtocht vrijgelaten. Zij ontkent dat ze de diefstal heeft gepleegd.

‘Bedrogen en verbijsterd’

Marc Crochet, de directeur-generaal van Caritas, gaf op 22 juli in een interview met het Franstalige RTL aan zich “bedrogen” en “verbijsterd” te voelen door de onthullingen. Toch benadrukte hij dat Caritas Luxembourg, opgericht in 1932, een “betrouwbare” non-profitorganisatie blijft.

De liefdadigheidsinstelling – die zich inzet voor hulp aan onder andere mensen in armoede, daklozen, slachtoffers van mensenhandel, migranten en vluchtelingen – beschikt momenteel nog over 28 miljoen euro, voornamelijk afkomstig uit overheidsfondsen.

Op 23 juli liet Caritas weten dat zij hun door het schandaal “zeer geschokte” medewerkers en vrijwilligers ondersteunen. Ook meldden zij talrijke uitingen van solidariteit en steun te hebben ontvangen van andere organisaties, bedrijven en particulieren.

Overheidsfinanciering opgeschort

Xavier Bettel, de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken, noemde de verduistering “weerzinwekkend” en waarschuwde dat de gevolgen vooral “de armste mensen” zouden treffen, zowel in Luxemburg als internationaal.

Premier Luc Frieden verklaarde op 24 juli dat de liefdadigheidsinstelling inmiddels al bijna de helft van de 45 miljoen euro aan overheidssteun voor 2024 had ontvangen. Verdere overheidsfinanciering wordt echter opgeschort totdat de crisis is opgelost.

Crisiscomité

Op 6 augustus meldde Caritas dat ze een crisiscomité hebben ingesteld, onder leiding van economisch adviseur Christian Billon en ondersteund door het accountantskantoor PricewaterhouseCoopers, om “het vertrouwen van alle belanghebbenden te herstellen.” Daarnaast werkt de organisatie aan de oprichting van nieuwe entiteiten om haar nationale en internationale activiteiten voort te zetten.

Het Luxemburgse Openbaar Ministerie bevestigde op 6 augustus dat Caritas slachtoffer was geworden van een ‘nepvoorzittersmethode’ of ‘CEO-fraude’, waarbij fraudeurs standaard autorisatieprocedures omzeilden om valse betalingen te verkrijgen.

Reactie overkoepelende organisaties

In een gezamenlijke reactie aan OSV News lieten Caritas Europa in Brussel en Caritas Internationalis in Rome weten “diep bedroefd en verontrust” te zijn door de gebeurtenissen.

https://www.kn.nl/donaties/

Ze voegden eraan toe dat Caritas Luxemburg een “zeer gewaardeerd, autonoom lid” is van beide netwerken en statutair verplicht is om “te voldoen aan minimumnormen op het gebied van bestuur, organisatorische infrastructuur, financiële levensvatbaarheid, verantwoordingsplicht en naleving van professionele normen en ethische gedragscodes”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.