<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Ministerie Buitenlandse Zaken ‘religieus ongeletterd’

KN Redactie 14 november 2018
image
De vergaderzaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken. (Foto: Werry Crone - Hollandse Hoogte)

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een “seculiere vooringenomenheid” en “een gebrek aan religieuze geletterdheid”. Dat blijkt uit een geheime interne memo die in handen is van Katholiek Nieuwsblad. Hoewel het document in 2017 is geschreven, heeft het ministerie niets met de aanbevelingen gedaan; dat concluderen Kamerleden Van Helvert (CDA) en Voordewind (ChristenUnie) deze week in Katholiek Nieuwsblad.

“Nederland is één van de meest seculiere samenlevingen in de wereld, maar is daarmee wel een uitzondering. Het risico van een seculiere vooringenomenheid en een gebrek aan religieuze geletterdheid is zeker aanwezig”, zo valt te lezen in de geheime memo. “Meer kennis binnen Buitenlandse Zaken van religie en religieuze tradities leidt tot beter buitenlands beleid.”

Volgens ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind doet het ministerie echter niets met de informatie in de memo. “De aanbevelingen lijken me heel belangrijk, daar zouden ze gisteren nog werk van moeten maken. Maar ik zie er niks van terug”, zegt hij.

Ook Martijn van Helvert (CDA) verbaast zich erover dat het ministerie de memo negeert. “Het rapport is een jaar oud: dat er nog steeds geen actie is ondernomen, is heel traag. De minister moet uitleggen hoe dat komt”, zegt Van Helvert. “Kennis van religie leidt tot beter buitenlands beleid. Maar wij zien niet dat het ministerie van Buitenlandse Zaken iets doet aan zijn religieus analfabetisme.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat desgevraagd weten dat het thema religie hoog op de agenda staat. “We zijn actief in religieuze netwerken en we merken dat er vaker over het thema religie wordt gerapporteerd en gediscussieerd”, aldus een woordvoerder.

In de editie van Katholiek Nieuwsblad die deze vrijdag verschijnt leest u meer over dit onderwerp.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.