<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

17 nieuwe misbruikbeschuldigingen tegen oprichter Emmausbeweging

Jonah McKeown - CNA 11 september 2024
image
De bekende priester en activist Abbé Pierre (1912-2007) op archiefbeeld. Foto: OSV News - Charles Platiau, Reuters

De Emmausbeweging heeft zeventien nieuwe beschuldigingen van seksueel misbruik door oprichter Abbé Pierre bekendgemaakt. De beschuldigingen komen twee maanden na een eerder rapport over misbruik door de Franse priester. Een naar hem vernoemde stichting heeft daarop besloten haar naam te veranderen. 

De Emmausbeweging heeft op 6 september een statement uitgebracht waarin nieuwe beschuldigingen van seksueel misbruik en wangedrag door de Franse priester Abbé Pierre worden onthuld. De in 2007 overleden Pierre was in 1949 de oprichter van de beweging die wereldwijd armoede en dakloosheid bestrijdt. 

De nieuwe beschuldigingen volgen op een eerder rapport van 17 juli, waarin de beschuldigingen van zeven slachtoffers werden opgenomen, waaronder een slachtoffer dat minderjarig was ten tijde van het misbruik. 

Meldpunt 

Na de verschijning van het rapport in juli zijn er zeventig berichten binnengekomen bij een speciaal daarvoor opgezet meldpunt.

Uiteindelijk kwamen daar zeventien getuigenissen van “seksueel geweld van Abbé Pierre ten opzichte van meisjes en vrouwen” uit naar voren. Volgens verschillende slachtoffers waren vertrouwelingen van de priester op de hoogte van het misbruik. 

Het meldpunt blijft bereikbaar tot het einde van 2024. Aan alle slachtoffers wordt professionele hulp geboden, en “wie in gesprek wil met de leiders van de beweging zal worden verwelkomd”. 

Naamswijziging 

Naar aanleiding van deze beschuldigingen heeft de Fondation Abbé Pierre besloten haar naam te wijzigen. De stichting is een belangrijke donor van de Emmausbeweging, met vorig jaar bijna vier miljoen euro aan donaties.

https://www.kn.nl/misbruik/

Naast deze naamswijziging wil het bestuur van Emmaus Frankrijk tijdens de buitengewone algemene vergadering in december een voorstel indienen voor het verwijderen van de tekst “oprichter Abbé Pierre” van het logo.

Een cultureel centrum ter nagedachtenis aan de priester, gevestigd in het Noord-Franse Esteville waar Pierre woonde en begraven ligt, wordt gesloten. 

Onderzoek 

Er wordt een commissie van onafhankelijke experts ingeschakeld om in kaart te brengen hoe Abbé Pierre gedurende vijftig jaar zijn gang kon gaan.  

“De dagelijkse werkzaamheden van onze medewerkers zouden diep bezoedeld raken als er niets zou veranderen.”

“We moeten actie ondernemen: allereerst uit respect voor de slachtoffers die zich uitgesproken hebben, maar ook voor onze vrijwilligers, werknemers en partners, en de supporters en donoren”, zo schrijft de Emmausbeweging.

“Hun dagelijkse werkzaamheden voor de beweging, van onschatbare waarde en broodnodig, zouden diep bezoedeld raken als er niets zou veranderen.” 

Verzet 

Voordat het misbruik aan het licht kwam was de broeder kapucijn, in 1912 geboren als Henri Groues, een van de meest geliefde en iconische figuren van de Franse Kerk. 

Als lid van het Franse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog nam hij de schuilnaam Abbé Pierre aan om zo valse identiteitspapieren te kunnen produceren en Joden over de grens met Zwitserland te krijgen. 

Armoedebestrijding

Pierre kreeg de meeste lof voor zijn inzet voor de daklozen van Frankrijk. Dat deed hij door geld op te halen, maar ook door het Franse parlement tot actie te dwingen.  

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Zo spoorde hij het parlement in 1950 aan een wet aan te nemen die het verhuurders verbood hun huurders tijdens de winter het huis uit te zetten. Dit Trêve Hivernale (Winterbestand) is nog steeds van kracht. 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.