fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Aartsbisdom Keulen gaat beschuldigde priesters onder toezicht stellen

Katholische Nachrichten-Agentur 1 juli 2021
image
Een protest tegen de falende aanpak van misbruik, in maart van dit jaar voor de Dom van Keulen. Foto: CNS photo - Thilo Schmuelgen, Reuters

Het aartsbisdom Keulen heeft een speciale commissie ingesteld die toezicht moet houden op geestelijken die gesanctioneerd zijn vanwege seksueel misbruik. Het doel is “de bescherming van slachtoffers en het voorkomen van verdere overtredingen”, aldus de personeelschef van het aartsbisdom, Mike Kolb, die de commissie gaat leiden.

Kardinaal Rainer Maria Woelki van Keulen plaatst het hoofd van de Interventie-eenheid van het aartsbisdom en andere deskundigen op het gebied van psychologie, personeelsmanagement en kerkrecht in de nieuwe commissie. Zij worden voor drie jaar benoemd en adviseren de aartsbisschop over zijn toezicht- en zorgplicht voor geestelijken die wegens seksueel misbruik gesanctioneerd zijn.

In lijn met advies misbruikrapport

Daarnaast zullen twee commissarissen worden aangesteld om toezicht te houden op de naleving van sancties en de levenssituaties van geestelijken die in overtreding zijn gegaan.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het aartsbisdom laat weten dat de commissie is ingesteld naar aanleiding van het misbruikrapport dat in maart werd gepresenteerd. De voorstellen van de juridische experts omvatten onder meer de oprichting van een nieuw orgaan om te controleren of beschuldigde priesters de voorwaarden van hun sancties naleven.

Vertrouwenscrisis

Het grootste aartsbisdom in de Duitstalige wereld, onder leiding van kardinaal Woelki, is opgeschrikt door een vertrouwenscrisis in verband met het misbruikschandaal. Paus Franciscus stuurde onlangs twee zogenaamde apostolische visitatoren naar Keulen – onder wie bisschop Hans van den Hende van Rotterdam – om een ​​onderzoek in te stellen. Franciscus moet nog een beslissing nemen over Woelki’s toekomst.

https://www.kn.nl/donaties/