<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Aartsbisschop van Hamburg ontkent verdoezeling misbruik

KNA 24 september 2020
image
Stefan Heβe (l.), destijds vicaris-generaal in Keulen, bij de persconferentie bij de benoeming van kardinaal Woelki (r.) in 2014. Woelki gaf opdracht voor een onderzoek naar misbruik in het aartsbisdom, waarbij Heβe beschuldigd werd van nalatig optreden tegen misbruikplegers. Foto: Raimond Spekking - Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

De katholieke aartsbisschop van Hamburg, Stefan Heβe, heeft de beschuldiging tegengesproken dat hij gevallen van seksueel misbruik zou hebben verdoezeld in de tijd dat hij als personeelshoofd in het aartsbisdom Keulen werkte.

“Ik blijf erbij dat ik mijn verantwoordelijkheid heb nageleefd en niets heb verdoezeld”, zo vertelt Heβe in het weekblad Die Zeit. Zeker, zo zegt hij, ook hij heeft fouten gemaakt, maar hij kon uitsluiten dat hij ooit had geprobeerd overtreders te beschermen of misbruik te verdoezelen.

“Ik heb naar mijn beste weten en geweten gehandeld om recht te doen aan elke zaak”
- Aartsbisschop Stefan Heβe

Heβe is aartsbisschop van Hamburg sinds 2015, maar werkte daarvoor in het aartsbisdom Keulen – vanaf 2006 als personeelsmanager en vanaf 2012 als vicaris-generaal.

‘Onverschillige houding’

Die Zeit meldt dat een nog niet gepubliceerde studie over seksueel misbruik in het aartsbisdom van Keulen Heβe ervan beschuldigt een “onverschillige” houding te hebben gehad tegenover het misbruik van minderjarigen door geestelijken, en van een “gebrek aan probleembewustzijn”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Heβe zegt dat de beschuldiging ongegrond zijn. “Ik heb naar mijn beste weten en geweten gehandeld om recht te doen aan elke zaak.” Hij weigert commentaar te geven op details, daarbij verwijzend naar de persoonlijke rechten van de betrokken personen.

Presentatie uitgesteld

Het onderzoek is in opdracht van kardinaal Rainer Maria Woelki van Keulen uitgevoerd door een advocatenkantoor in München. Het zou oorspronkelijk in maart worden gepubliceerd, maar de presentatie werd op het laatste moment geannuleerd en voor onbepaalde tijd uitgesteld. De officiële reden die door het aartsbisdom van Keulen werd gegeven, was dat juridische verduidelijkingen en garanties nodig waren voordat voormalig en huidig ​​kerkpersoneel bij naam kon worden genoemd.

“We zijn geen politie of openbare aanklagers, onze mogelijkheden om de waarheid te onderzoeken zijn beperkt”
- Aartsbisschop Stefan Heβe

Heβe zegt dat hij vanaf het begin bereid was mee te werken aan het onderzoek, maar bekritiseert het nu voorliggende rapport. Volgens Heβe was het proces niet bijzonder transparant geweest, en moest hij herhaaldelijk verzoeken om alle dossiers in te zien in de zes concrete gevallen waarover hem werd gevraagd commentaar te leveren. “Over het algemeen heb ik de indruk dat de auteurs van het onderzoek grondiger hadden kunnen werken.”

Geen schuld, wel verantwoordelijkheid

Hij bevestigt dat hij het aartsbisdom van Keulen kort voor de geplande presentatie op de hoogte had gesteld van problemen met de studie. “Ik heb gewezen op aspecten van gegevensbescherming en privacy.” Heβe eist dat het onderzoek alleen samen met zijn visie op de gebeurtenissen wordt gepubliceerd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De aartsbisschop zegt dat hij niet bang is dat hij zijn ambt verliest. “Ik accepteer de conclusies”, zegt hij. Hij draagt naar eigen zeggen geen schuld, maar deelt wel de verantwoordelijkheid “voor een systeem dat ongetwijfeld leed heeft veroorzaakt”.

‘Grote tekortkoming’

Heβe geeft toe dat het afhandelen van gevallen van misbruik in die tijd erg moeizaam verliep. “We zijn tenslotte geen politie of openbare aanklagers. Onze mogelijkheden om de waarheid te onderzoeken zijn beperkt.”

Ook zei hij dat hij niet was voorbereid op de gesprekken met misbruikers en slachtoffers. “Daar ben ik niet voor opgeleid. Nu zie ik dat als een grote tekortkoming.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.