<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Vaticaanse ‘seksualiteitsadviseur’ geschorst wegens beschuldigingen van seksueel misbruik

Selinde van Dijk-Kroesbergen 23 januari 2023
image
Priester en psychotherapeut Tony Anatrella mag geen Missen meer celebreren of de biecht afnemen vanwege beschuldigingen van seksueel misbruik. Ook moet hij zijn activiteiten als psychotherapeut staken. Foto: Wikipedia

Het Vaticaan heeft Tony Anatrella, een Franse priester die jarenlang een prominente Vaticaanse seksualiteitsadviseur was, verplicht te stoppen met zijn activiteiten als psychotherapeut vanwege beschuldigingen van seksueel misbruik van jonge mannen. Ook is hij als priester geschorst.

Het aartsbisdom van Parijs maakte 17 januari bekend dat het Franse rechtssysteem Tony Anatrella (81) vanwege de verjaringstermijn niet meer kan vervolgen.

Echter, een canonieke procedure tegen de priester was al in 2016 gestart. Zonder details te geven over de procedure zei het aartsbisdom dat het Dicasterie voor de Geloofsleer Anatrella had opgedragen “om onmiddellijk afstand te doen van alle professionele activiteiten als therapeut”.

Homoseksuele priesterkandidaten

Begin deze eeuw maakten verschillende priesterstudenten melding dat Anatrella hen seksueel misbruikte tijdens de ‘behandeling’ van hun homoseksuele gevoelens.

In die tijd werd Anatrella gezien als een van de meest vooraanstaande experts op het gebied van seksualiteit en homoseksualiteit. Hij adviseerde ook pauselijke raden voor gezin en onderwijs. Daarnaast schreef hij tal van boeken over genderstudies, huwelijk en gezinsleven.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In 2005 schreef hij nog een lang artikel in L’Osservatore Romano, de Vaticaanse krant, waarin hij waarschuwde voor het accepteren van homoseksuele priesterkandidaten. Een jaar later kwamen verschillende media naar buiten met beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van Anatrella. De priester wees echter alle beschuldigingen van de hand.

Formele vraag

Een echte straf lijkt er verder niet te komen. Het decreet bevat een formeel verzoek op straffe van canonieke sancties om te stoppen met alle activiteiten die verband houden met psychotherapie. Ook is hem bevolen om ter biecht te gaan en in afzondering een leven van stilte en gebed te leiden. Uit het priesterambt is Anatrella vooralsnog niet gezet.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.