fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Benedictus XVI corrigeert verklaring: toch wel aanwezig bij vergadering over misbruikpleger

Katholische Nachrichten-Agentur 24 januari 2022
image
Volgens Benedictus is de informatie over zijn aanwezigheid bij de vergadering abusievelijk uit de verklaring weggelaten. Foto: CNS Photo - Joseph Ratzinger-Benedict XVI Foundation

Emeritus-paus Benedictus XVI wijzigt zijn reactie op het rapport dat hem foutief handelen in misbruikzaken ten laste legt. Het gaat om zijn aanwezigheid bij een vergadering over een van misbruik beschuldigde priester.

In tegenstelling tot wat in Benedictus’ initiële verklaring over het donderdag gepubliceerde misbruikrapport stond, was de voormalige aartsbisschop van München en Freising wel aanwezig bij een vergadering over een priester die beschuldigd was van seksueel misbruik van minderjarigen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens aartsbisschop Georg Gänswein, de persoonlijke secretaris van de voormalige paus, heeft Benedictus niet willen verdoezelen dat hij bij die vergadering betrokken was. De fout komt doordat “er iets over het hoofd is gezien bij het proeflezen van de verklaring.” Gänswein laat weten dat Benedictus hiervoor zijn excuses aanbiedt.

Geen besluit tijdens vergadering

De bewuste vergadering vond plaats op 15 januari 1980. Daar werd besloten dat het aartsbisdom München en Freising de opvang zou regelen van een priester uit het bisdom Essen, die naar München was gestuurd om psychische zorg te ontvangen. Deze priester kreeg vervolgens een pastorale taak in Beieren, waar hij zich opnieuw schuldig maakte aan seksueel misbruik van minderjarigen.

Tijdens de vergadering is er volgens de herziene verklaring van Benedictus “geen besluit genomen over een pastorale aanstelling voor deze priester.” Enkel het verzoek om “deze man te huisvesten tijdens zijn therapeutische behandeling in München” werd ingewilligd. De voormalige paus zal de reden achter deze fout uitleggen in zijn “nog te voltooien verklaring.”

‘Schaamte en pijn’

De emeritus-paus, die als kardinaal Joseph Ratzinger van 1977 tot 1982 aartsbisschop van München en Freising was, zal naast zijn initiële reactie met een gedetailleerde verklaring over het misbruikonderzoek komen. De datum daarvan is nog niet bekend.

Bij monde van Gänswein vraagt de 94-jarige Benedictus om begrip voor het feit dat het volledig doornemen van het 1900 pagina’s tellende onderzoeksrapport veel tijd kost. Tot zover voelt de vroegere paus bij het lezen “schaamte en pijn over het lijden” dat de slachtoffers is aangedaan, aldus Gänswein.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Emeritus-paus Benedictus XVI wordt in het misbruikrapport beschuldigd van verkeerd handelen in vier misbruikgevallen tijdens zijn jaren als aartsbisschop van München en Freising. Ook de huidige aartsbisschop, kardinaal Reinhard Marx, en Benedictus’ opvolger als aartsbisschop, kardinaal Friedrich Wetter, worden fouten in de afhandeling van misbruikzaken ten laste gelegd. Het rapport maakt melding van 235 vermoedelijke daders en 497 slachtoffers in het aartsbisdom tussen 1945 en 2019.