fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Bisschop van Münster geeft fouten toe, maar wil wel aanblijven

Anton de Wit 17 juni 2022
image
Bisschop Felix Genn van Münster gaf toe dat hij zich “te veel als een herder en te weinig als een meerdere” had gedragen in de omgang met misbruikplegers. Foto: CNS - Harald Oppitz, KNA

De bisschop van Münster, Felix Genn, heeft toegegeven persoonlijke fouten te hebben gemaakt bij de aanpak van gevallen van seksueel misbruik, maar hij spreekt tegen dat hij misbruik toegedekt zou hebben.

“Ik had zelf in sommige situaties anders moeten handelen”, zo zei Genn vandaag in een gesprek met journalisten, naar aanleiding van de presentatie van een onderzoek naar misbruik in zijn bisdom eerder deze week.

Geen doofpot

Tegelijkertijd wees hij erop dat hij seksueel misbruik niet in de doofpot had gestopt en de institutionele belangen van de Kerk niet boven de zorg voor de slachtoffers had gesteld.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Daarom, zo zei hij, wil hij niet aftreden en wil hij zijn resterende tijd in functie gebruiken om maatregelen tegen seksueel misbruik te nemen. Genn is momenteel 72 jaar, en zal dus pas in 2025 formeel zijn ontslag moeten indienen als bisschop.

Alle bisschoppen maakten fouten

Uit het onafhankelijke onderzoek van de Universiteit van Münster, dat maandag gepresenteerd werd, bleek dat alle bisschoppen in het West-Duitse bisdom na de Tweede Wereldoorlog grote fouten hebben gemaakt bij de behandeling van misbruikzaken.

Michael Keller (in functie 1947-1961), Joseph Höffner (1962-1969), Heinrich Tenhumberg (1969-1979) en Reinhard Lettmann (1980-2008) hebben veroordeelde geestelijken herhaaldelijk in de zielzorg tewerkgesteld en zo verdere misdrijven mogelijk gemaakt.

Veel meer daders en slachtoffers dan gemiddeld

De onderzoekers schatten dat er tussen 1945 en 2020 in Münster 610 misbruikslachtoffers en 196 vermoedelijke daders zijn geweest. Dat is verhoudingsgewijs een derde hoger dan het landelijke gemiddelde dat in het misbruikonderzoek van de Duitse bisschoppenconferentie in 2018 werd geschat.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De huidige bisschop Felix Genn zou zich volgens het onderzoek wel hebben gehouden aan de huidige geldende regels. Wel was hij in het begin van zijn ambtsperiode, die in 2009 begon, wat toeschietelijker geweest in de richting van misbruikplegers die berouw hadden getoond.

‘Te veel herder’

Genn – sinds 2013 tevens lid van het Vaticaanse Dicasterie voor de Bisschoppen – gaf toe dat hij zich “te veel als een herder en te weinig als een meerdere” had gedragen in zijn behandeling van verdachten.