<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Broeder Sint-Jan uit congregatie en ambt gezet

Selinde van Dijk-Kroesbergen 22 juni 2021
image
Marie-Dominique Goutierre tijdens een boekpresentatie in 2011. Beeld: screenshot La Procure/dailymotion.com

De prominente Franse broeder van Sint-Jan Marie-Dominique Goutierre is uit het priesterambt gezet. Ook is hij uit zijn congregatie gezet. Directe aanleiding is het feit dat hij zich niet aan de sancties hield die hem opgelegd waren vanwege seksueel en geestelijk misbruik.

Volgens het persbericht dat de Congregatie van Sint-Jan deze week publiceerde, heeft de Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer op 29 april een decreet uitgegeven waarin staat dat Marie-Dominique Goutierre uit de klerikale staat is ontslagen. Volgens het bericht blijkt uit getuigenissen van broeders, zusters en een leek dat Goutierre vanaf 1990 mensen die hij geestelijk begeleidde, seksueel misbruikte.

Het ging hierbij om volwassenen die zich niet fysiek lieten dwingen tot seksuele handelingen, maar onder invloed of druk van hun geestelijk leidsman instemden. “Liefde heeft handelingen nodig”, zei hij volgens een van de slachtoffers om het misbruik goed te praten. Dit wordt gewetensmisbruik of ook wel spiritueel misbruik genoemd.

Geestelijk zoon

De Franse broeder was de ‘geestelijk zoon’ van de stichter van de Congregatie van Sint-Jan, pater Marie-Dominique Philippe (1912-2006). Van hem werd na zijn dood bekend dat hij zich schuldig had gemaakt aan seksueel misbruik en gewetensmisbruik.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Binnen de congregatie was Goutierre van 1990 tot 2004 verantwoordelijk voor de opleiding van nieuwe broeders. Ook schreef hij veel boeken over het spirituele leven en filosofie.

Sancties

Naar aanleiding van klachten vroeg kardinaal Philippe Barbarin in 2010 de Congregatie voor de Geloofsleer om een onderzoek. Dit leidde tot een vonnis in 2013. Het Vaticaan concludeerde dat Goutierre zich schuldig had gemaakt aan ‘absolutie bij medeplichtigheid bij een zonde omtrent het zesde gebod’, ofwel: dat hij in de biecht een zonde had vergeven waar hij zelf bij betrokken was.

Goutierre ging in beroep, maar vergeefs: hij kreeg een vijfjarig verbod opgelegd om zijn priesterlijke taken uit te oefenen. Hij mocht de sacramenten niet toedienen, de Mis niet publiekelijk vieren, geen onderwijs geven en niet publiceren.

Herhaalde ongehoorzaamheid

De broeder werd naar een abdij van een andere congregatie gestuurd, maar hield zich daar niet aan de sanctie. Dit was aanleiding voor het Vaticaan om hem tot de lekenstand terug te brengen.

“Zijn herhaalde ongehoorzaamheid aan deze sancties, die een extra overtreding vormden tegen de mensen die hij ernstig had verwond, is het onderwerp van dit decreet”, schrijven de broeders in hun persbericht.

Grote traagheid

De broeders schrijven zich bewust te zijn van de “grote traagheid van het kerkrechtelijke proces” en bieden de slachtoffers hun excuses aan voor “het gebrek aan helder inzicht, kracht en vrijheid en oprecht medeleven jegens hen”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Dit besluit van de Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer en van de Broeders van Sint-Jan markeert voor de broeders een belangrijke fase in hun pad om het pijnlijke deel van de geschiedenis op zich te nemen, om te ontsmetten wat ontsmet moet worden en om iedere vorm van misbruik in de toekomst te voorkomen”, aldus de broeders in hun persbericht.

Verblijfplaats onbekend

Het is nog onbekend waar de ex-broeder nu verblijft. Tot het uitspreken van het decreet verbleef hij in een abdij in Zwitserland.

Ook wordt binnen de congregatie van Sint-Jan nog gekeken wat er met de boeken zal gebeuren. Ze zullen sowieso niet gebruikt worden of  aan mensen aangeraden worden te lezen.

De Congregaties van Sint-Jan bestaat uit ongeveer 450 broeders. Zij hebben kloosters op alle continenten, de meeste in Frankrijk. In Nederland wonen dertien broeders.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.