fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Colombiaanse aartsbisschop zet 15 priesters op non-actief na misbruikbeschuldigingen

Sanne Gerrits 9 april 2020
image
De Colombiaanse vlag Foto: CNS Photo - John Vizcaino, Reuters

De Colombiaanse aartsbisschop Óscar Urbina heeft vijftien priesters van zijn aartsbisdom op non-actief gezet vanwege aanklachten van seksueel misbruik. In andere Colombiaanse bisdommen zijn nog eens vier priesters op non-actief gezet.

Aartsbisschop Óscar Urbina van Billavicencio zei tegen Colombiaanse media dat 15% van de priesters van zijn bisdom aangeklaagd is en nu op non-actief staat.

Vooronderzoek

Het misbruik zou in Colombia, Italië en de VS hebben plaatsgevonden. De vijftien priesters zijn nu in afwachting van een kerkrechtelijke procedure in het Vaticaan.

De woordvoerder van het bisdom, Carlos Villabón, zei tegen persbureau ACI Prensa: “Op 16 maart 2020 werden deze priesters op de hoogte gebracht na een vooronderzoek. Zij zijn nog niet veroordeeld of vrijgesproken van deze verdenkingen, maar enkel gevraagd hun parochiewerkzaamheden neer te leggen tot het onderzoek afgerond is.”

Dossiers naar Rome voor proces

“Het resultaat van het vooronderzoek worden nu naar de Congregatie voor de Geloofsleer gestuurd, waar de ernst van de feiten wordt bepaald en een kerkrechtelijk proces wordt gevoerd”, zei Villabón.

‘Afschuwelijk kwaad uitroeien’

Het aartsbisdom benadrukt aan de kant van de vermeende slachtoffers te willen staan. Zij drukten hun medeleven uit en boden psychologische hulp aan.

“We maken onszelf geheel beschikbaar aan de onderzoekende autoriteiten om dit afschuwelijke kwaad en misbruik uit te roeien. We willen op de hoogte gebracht worden van iedere situatie waarin onze leden hun roeping van dienstbaarheid en toewijding aan de Heer en de gemeenschap hebben verraden.”