<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

‘Dit raakt ons wezenlijk’: Foyer Thorn geschokt door misbruik stichter

Peter Doorakkers 11 mei 2020
image
Andre Pierik bij de Foyer de Charité in Thorn. Het nieuws over misbruik door de medestichter van de Foyers is "ingeslagen als een bom". Foto: John Peters

In de Nederlandse Foyer de Charité is het rapport over misbruik door de medestichter van de beweging “ingeslagen als een bom”, zegt Foyervader Andre Pierik.

De overkoepelende organisatie van de beweging van retraitehuizen publiceerde vorige week een samenvatting van een onafhankelijk onderzoeksrapport. De onderzoekscommissie concludeerde dat priester Georges Finet 26 meisjes in de leeftijd van 10 tot 14 jaar misbruikte, de meesten tijdens de biecht.

‘Een schok’

De kleine gemeenschap in Thorn ontving de samenvatting enkele dagen voor de publicatie. Daar sloeg het nieuws “in als een bom”, zegt Pierik. “We hebben het gelezen, dat was een schok. Je vraagt je af hoe het mogelijk is dat een priester zoiets doet, in de biecht, dat is zo pijnlijk…”

“Het gaat hier ook nog eens om kinderen, die zijn zo kwetsbaar. Als Foyer willen we stimuleren dat mensen zich vormen in het christelijk leven, dat kinderen, zoals Marthe Robin (de andere stichter, red.) zei, een sterke ruggengraat krijgen. Daar moet je pedagogisch goed mee omgaan, en dit staat daar zó haaks op.”

Blij met het onderzoek

Pierik is blij dat de verhalen die over Finet de ronde deden, tot het onderzoek geleid hebben, allereerst voor de betrokkenen zelf. “Als verschillende mensen van zoiets getuigen, moet je iets doen – je wilt iets doen, ook uit respect voor de betrokken mensen. Wij weten dat nu, maar in het verleden is dat helaas anders geweest.”

‘Je moet in de waarheid staan’

Hoe pijnlijk ook, het is goed dat de feiten onder ogen worden gezien, vindt Pierik. “Wij verkondigen de fundamentele retraite, die gaat over de vraag wat de waarheid van ons geloof is. Dan mag je niets verdoezelen, maar moet je in de waarheid staan. Daar staan is pijnlijk, maar wel beter. Ik ben blij dat deze mensen hebben durven spreken, ook voor henzelf; zij dragen het gebeurde immers mee in hun leven.”

Georges Finet en Marthe Robin

Gevraagd in hoeverre het nieuws over Finet ook Marthe Robin raakt, zegt Pierik: “Op een bepaalde manier raakt het haar zeker ook; die twee hebben samengewerkt, dat wilde de Heer. Wel is altijd opmerkelijk geweest hoe daar twee heel verschillende culturen samenkwamen: hij uit de hogere klasse van Lyon, zij uit een boerengezin; dat zag Marthe zelf ook. En dat in een tijd waarin priesters op een voetstuk stonden, en dingen konden verbergen die ze nu niet meer zouden kunnen verbergen. Ze hadden een goede band, maar hoe open hij is geweest, weten we niet.”

‘Geen bewijs dat Marthe Robin ervan wist’

Pierik denkt, met de nodige voorzichtigheid, dat Marthe Robin niet van Finets misstappen geweten heeft. “Tot nu toe is daar in ieder geval nooit bewijs voor gevonden. Er zijn ook geen verhalen van leerlingen (van door de Foyers gerunde scholen, red.) dat ze er met haar over gesproken hebben. En Marthe Robin was iemand die iets durfde te zeggen van verkeerde dingen die ze in een ander zag.”

‘Dit raakt ons wezenlijk’

De Foyer in Thorn, intussen, gaat door. “Maar dit raakt ons wel wezenlijk, het is verschrikkelijk. Wij werken vanuit het charisma waar beiden voor wilden staan. Daar had père Finet uiteraard deel aan, maar zoals bij alle charisma’s zijn de keuzes die je daarin maakt, je eigen verantwoordelijkheid. Tegenwoordig nemen we gelukkig alle maatregelen om misbruik te voorkomen, maar de innerlijke keuzes die iemand maakt, zie je niet meteen. Père Finet heeft zichzelf afgebroken, maar niet het charisma van de Foyers, dat komt van God.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.