<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Duitse bisschop hielp van misbruik beschuldigde priesters ‘undercover’ te blijven

Selinde van Dijk-Kroesbergen 10 augustus 2022
image
Bisschop Emil Stehle

Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat de Duitse bisschop Emil Stehle priesters beschermde die van misbruik beschuldigd waren. Daarnaast is hijzelf in zestien gevallen beschuldigd van seksueel misbruik.

De inmiddels overleden Stehle (1926-2017) hielp als directeur van Adveniat, de hulporganisatie van de Duitse Kerk voor Latijns-Amerika, priesters bij het ontwijken van de autoriteiten door hun vlucht naar Latijns-Amerikaanse landen te vergemakkelijken. Uit het onderzoek blijkt dat hij de vermeende daders ook financiële steun verleende met geld van de Duitse bisschoppenconferentie.

Drie periodes

Na eerdere aantijgingen die eind 2021 aan het licht kwamen, lieten de Duitse bisschoppen en Adveniat onderzoek doen in het archief van het Fidei Donum-kantoor waaraan de bisschop leiding gaf. Sinds de jaren zestig zond dit bureau ongeveer 400 priesters vanuit Duitsland naar Latijns-Amerika.

Uit het rapport van advocaat Bettina Janssen blijkt dat de beschuldigingen van seksueel misbruik tegen Stehle betrekking hebben op drie verschillende periodes: zijn tijd als priester in Colombia, zijn tijd als Adveniat-directeur in Essen en later als bisschop in Ecuador.

Meer onderzoek

Er zouden volgens de advocaat meer gevallen kunnen zijn, omdat lang niet alles gedocumenteerd is. Daarnaast is het ook heel goed mogelijk dat Stehle andere priesters in Latijns-Amerika hielp om hun acties te verbergen. Ook dit staat lang niet altijd in de dossiers vermeld, omdat het gevoelig ligt.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Janssen roept daarom op tot verdere opsporing van mogelijke slachtoffers in samenwerking met de relevante Latijns-Amerikaanse bisdommen. “Om een volledig beeld te krijgen, moeten onderzoekers verder analyseren in hoeverre de misstanden van Stehle bekend waren bij kerkelijke autoriteiten – en welke maatregelen ze ertegen hebben genomen.”

Geen slotdocument

In een reactie zeiden de Duitse bisschoppen op 8 augustus dat de van misbruik beschuldigde priesters ‘undercover’ konden blijven in Latijns-Amerika. Het uitzenden van pastorale krachten zal volgens hen kritisch moeten worden bezien.

Daarnaast zeiden ze dat het onderzoek nog gaande is en dat er maatregelen in de maak zijn.

Onder ogen zien

Martin Maier, S.J., de huidige directeur van Adveniat, zei: “We zijn dankbaar dat dit onderzoek is uitgevoerd. Het maakt deel uit van de waarheid die we als Kerk in Duitsland en wereldwijd onder ogen moeten zien. Dat zijn we de slachtoffers verschuldigd van seksueel misbruik en degenen die ons werk steunen.”

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.