<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Duitse Kerk gaat misbruikslachtoffers fors hogere schadevergoeding betalen

KNA 25 november 2020
image
Bisschoppen tijdens de recente najaarsvergadering van de Duitse bisschoppenconferentie. Foto: CNS photo - Julia Steinbrecht, KNA

De katholieke kerk in Duitsland wil toekomstige schadevergoedingen aan slachtoffers van misbruik drastisch verhogen, mogelijk tot wel tien keer zoveel als eerder betaalde bedragen.

De uitgekeerde bedragen zullen in overeenstemming zijn met gangbare vergoedingen in civielrechtelijke zaken en kunnen oplopen tot € 50.000, aldus de Duitse bisschoppenconferentie. Slachtoffers ontvingen tot dusver gemiddeld € 5.000 van de Duitse katholieke Kerk.

Nieuwe regels per 1 januari

Slachtoffers zullen bovendien de kosten van therapie en begeleiding kunnen terugvorderen, zei de bisschoppenconferentie na overleg van lokale Duitse bisschoppen in de zogeheten permanente raad. Deze raad heeft dinsdag overeenstemming bereikt over een nieuwe regeling voor betalingen aan slachtoffers van misbruik, die op 1 januari 2021 van kracht wordt.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De veranderingen zijn een reactie op de bevindingen van een onderzoek uit 2018 naar seksueel misbruik van minderjarigen gepleegd door katholieke geestelijken in Duitsland. Dit voorjaar werden de katholieke bisschoppen het eens over de uitgangspunten van het compensatiesysteem en naderhand verduidelijkten ze de details.

Ongeveer 2.400 claims

De nieuwe verordening vervangt een procedure die sinds 2011 van toepassing is om het leed van slachtoffers te erkennen. Sindsdien zijn ongeveer 2.400 claims verwerkt, aldus de bisschoppenconferentie.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.