<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Eerder veroordeelde Vlaamse pater opnieuw beschuldigd van kindermisbruik in Afrika

Sanne Gerrits 25 november 2019
image
De Vlaamse pater Luk D. wordt door een verslaggever van CNN geconfronteerd met de beschuldigingen van misbruik. Hij ontkent de aantijgingen. (Screenshot: CNN)

Een vanwege kindermisbruik veroordeelde Vlaamse pater salesiaan zou opnieuw de fout in zijn gegaan nadat hij te werk was gesteld in Afrika. Zelf ontkent de pater de beschuldigingen, en zijn orde benadrukt dat men “al het nodige” heeft gedaan.

Pater Luk D. (50) was in 2012 in België veroordeeld tot achttien maanden voorwaardelijk voor seksueel misbruik van twee jongens van 12 en 13 op een Don Bosco-internaat in Gent, zo meldt Het Laatste Nieuws. Ook kreeg hij een contactverbod met kinderen opgelegd. Toch werd D. op missie gestuurd naar de Centraal Afrikaanse Republiek.

Nieuwe beschuldigingen

In het vluchtelingenkamp in Kaga-Bandoro zou Luk D. een administratieve functie vervullen voor de katholieke hulporganisatie Caritas, maar kwam toch weer in contact met jonge jongens, die nu met nieuwe beschuldigingen naar voren komen.

CNN bracht de zaak afgelopen week aan het licht en confronteerde de pater voor de camera met de beschuldigingen. De pater ontkende hierbij de aantijgingen. Een aantal slachtoffers met ernstige verhalen kwamen aan het woord in de reportage.

Toestemming voor missie

Na navraag door de VRT geeft de orde van de salesianen aan dat men inderdaad de toestemming heeft gegeven om Luk D. op missie te sturen. De Belgische rechter had volgens de rechter ook toestemming gegeven. Er waren volgens de orde duidelijke afspraken gemaakt met Caritas Centreafrique over de inzetbaarheid van de man en zij waren op te hoogte van zijn eerdere veroordeling volgens de orde tegen de VRT.

Veiligheid kinderen

De salesianen benadrukken tegenover de VRT dat vanaf zij op de hoogte werden gesteld van de mogelijke feiten, ze onmiddellijk actie ondernomen hebben. “We hebben het nodige gedaan om de veiligheid van de lokale kinderen te verzekeren. De priester in kwestie werd teruggeroepen en de nodige instanties werden op de hoogte gebracht”, zegt Carlo Loots van de salesianen tegen de VRT.

Een kerkelijk onderzoek is gestart en de pater is preventief geschorst in de uitoefening van zijn priestertaken.

Consequenties voor hulporganisatie

Ondertussen heeft de VN voorlopig zijn steun voor Caritas in de Centraal Afrikaanse Republiek ingetrokken. Ook de ‘Warmste Week’, een grote inzamelactie voor goede doelen die ieder jaar in België gehouden wordt aan het eind van het jaar, heeft Caritas van zijn lijst met goede doelen geschrapt, aldus Het Laatste Nieuws.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.