<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Emeritus-paus beschuldigd van verkeerd handelen in vier misbruikzaken

KN Redactie 20 januari 2022
image
Emeritus-paus Benedictus XVI in zijn tijd als aartsbisschop van München-Freising. De voormalige paus is beschuldigd van verkeerd handelen bij vier misbruikgevallen in die tijd. Foto: CNS Photo - KNA

Emeritus-paus Benedictus XVI is beschuldigd van verkeerd handelen in vier misbruikzaken tijdens zijn jaren als aartsbisschop van München-Freising. De voormalige paus ontkent dat hij fouten heeft gemaakt.

In het misbruikrapport over het aartsbisdom München-Freising, dat vandaag gepubliceerd is, wordt emeritus-paus Benedictus XVI verkeerd handelen in vier gevallen van seksueel misbruik ten laste gelegd. Benedictus XVI was aartsbisschop in het Duitse aartsbisdom van 1977 tot 1982.

Emeritus-paus ontkent

Het onderzoek is uitgevoerd door advocatenkantoor Westpfahl-Spilker-Wastl. Martin Pusch, advocaat bij dat kantoor, laat weten dat de voormalige paus ontkent dat hij verkeerd heeft gehandeld in de misbruikzaken. Dit statement werd tegelijkertijd met het rapport uitgebracht.

Volgens Pusch gaat het in twee gevallen om priesters die juridisch vervolgd werden vanwege misbruik, maar toestemming kregen om als priester werkzaam te blijven. Kerkrechtelijk werd er geen actie tegen hen ondernomen en er zou ook “niets noemenswaardigs” ondernomen zijn op het gebied van zorg voor de slachtoffers.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het advocatenkantoor noemt de reactie van de emeritus-paus op de beschuldigingen een “authentiek inzicht” in de persoonlijke kijk van een hooggeplaatste kerkfunctionaris op misbruik. Pusch zet ook vraagtekens bij Benedictus’ bewering over bepaalde zaken dat hij geen weet had van misbruik. Dat valt volgens de advocaat “lastig te rijmen” met het beschikbare documentatiemateriaal. Het rapport zou eigenlijk vorig jaar al gepubliceerd worden, maar dat werd uitgesteld omdat er “nieuwe informatie” aan het licht was gekomen.

Serieuze aandacht

Matteo Bruni, voorzitter van de Vaticaanse persdienst, laat weten dat het Vaticaan het misbruikrapport serieus neemt. “De Heilige Stoel beschouwt het als haar plicht om serieuze aandacht aan het document te schenken.” Het Vaticaan heeft nog geen kans gekregen om het rapport te bestuderen.

“In de komende dagen buigt het Vaticaan zich over het rapport om de details te bestuderen”, zegt Bruni. “De Heilige Stoel benadrukt de schaamte en spijt die zij voelt om het misbruik dat door geestelijken gepleegd is. Het Vaticaan wil de slachtoffers nabij zijn en wil met name jongeren beschermen en een veilige omgeving bieden.”

Misbruikcrisis

Vanaf 2001 kreeg de Congregatie voor de Geloofsleer, waarvan kardinaal Joseph Ratzinger – de latere emeritus-paus – hoofd was, de bevoegdheid om het onderzoek van misbruikgevallen over te nemen van lokale bisschoppen. Op die manier kreeg Benedictus veel misbruikzaken onder ogen. In 2003 vereenvoudigde de Congregatie het proces om priesters die zich schuldig hadden gemaakt aan misbruik het priesterschap te ontnemen.

Toen hij in 2005 paus werd, bleef Benedictus XVI zich met de misbruikcrisis bezighouden. Na zijn emeritaat liet hij zelden iets van zich horen, maar in april 2019 publiceerde hij “aantekeningen” over de misbruikcrisis, waarbij hij het verlies van een solide geloofsinfrastructuur vanaf de jaren ’60 als wortel van het probleem zag.

Bronnen: Katholische Nachrichten-Agentur, Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.