<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

‘Enorme stap, maar niet het einde’: Amerikaans misbruikrapport erkent leed van naar schatting 600 slachtoffers

Selinde van Dijk-Kroesbergen 6 april 2023
image
Procureur-generaal Anthony Brown presenteerde op 5 april de resultaten van een onderzoek naar seksueel misbruik in het aartsbisdom Baltimore. Uit het onderzoek kwamen ruim zeshonderd slachtoffers naar voren. Foto: OSV News - George P. Matysek Jr, Catholic Review

Van 1940 tot begin jaren negentig zijn er in het Amerikaanse aartsbisdom Baltimore vermoedelijk ruim 600 kinderen seksueel misbruikt door 156 kerkelijke medewerkers. Veel misdaden werden verzwegen en slachtoffers kregen geen hulp, blijkt uit onderzoek.

Procureur-generaal Anthony Brown publiceerde op 5 april een 463 pagina’s tellende geredigeerde versie van het onderzoek naar misbruik door geestelijken in het aartsbisdom. De namenlijst van de beschuldigde geestelijken en enkele leken moest op gerechtelijk bevel worden aangepast. Ze waren overleden en niet eerder bekend als dader.

Vijf jaar

Het onderzoek begon zo’n vijf jaar geleden. In die tijd hebben meer dan driehonderd mensen contact opgenomen met het kantoor van de procureur-generaal. Medewerkers ondervroegen honderden slachtoffers en getuigen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het aartsbisdom Baltimore werkte mee aan het onderzoek en dook hiervoor in tal van documenten. Hierbij beperkte het aartsbisdom zich in het onderzoek uitsluitend tot haar eigen structuren en is er geen onderzoek gedaan naar andere organisaties of bij openbare scholen.

Stilhouden, koste wat het kost

Brown zei dat uit alle verhalen bleek hoe groot de macht van priesters en kerkleiding in die tijd was, meldt OSV News.

Aartsbisschop William Lori reageerde op de dag van de publicatie in een pastorale brief waarin hij opmerkte dat de reactie van kerkleiders op misbruik “helaas ontoereikend” was, maar niet omdat ze wilden dat kinderen werden geschaad.

image
Jean Wehner, een van de slachtoffers, in gesprek met journalisten over het rapport. Foto: OSV News - George P. Matysek Jr., Catholic Review

“In deze tijd werden dingen die als beschamend werden beschouwd, vaak begraven. De gebruikelijke reactie op schandalen was om die koste wat het kost stil te houden. Dit gold in gezinnen, in de samenleving en helaas in de Kerk”, schreef aartsbisschop Lori. “We weten ook dat er een jammerlijk onvoldoende begrip was van zowel de blijvende schade van seksueel misbruik als de mate van herhaling van deze misdaden.”

https://www.kn.nl/donaties/

Lori erkende de gruwelijke daden van seksueel misbruik en de onnoemelijke schade die ze toebrachten. Het gedrag van de daders toont het tegenovergestelde van wat een vertegenwoordiger van de Kerk zou moeten zijn, zo schreef hij. Het rapport dient “als een hartverscheurende en nieuwe herinnering aan een tragische en beschamende tijd”.

Veranderingen

Ondertussen is volgens Lori de afgelopen dertig jaar al veel veranderd in de omgang van de Kerk met beschuldigingen van misbruik. Zo is er in het aartsbisdom sprake van een zero tolerance-beleid, worden beschuldigingen doorgegeven aan justitie en wetshandhavers, is er veel meer aandacht voor de slachtoffers en zijn er maatregelen om misbruik te voorkomen en te herkennen.

Overlevenden van seksueel misbruik spraken met de media op een persconferentie na de publicatie van het rapport. Sommigen uitten hun frustratie dat delen van het rapport waren geredigeerd. Een van hen noemde de publicatie ervan “een enorme stap”, maar “niet het einde”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.