<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Ernstige beschuldigingen aan het adres van emeritus-paus en kardinaal

KNA 4 januari 2022
image
Joseph Ratzinger in 1977, op de dag dat hij aartsbisschop van München en Freising werd. Foto: CNS photo - KNA

Er zijn nieuwe details aan het licht gekomen over het optreden van voormalig paus Benedictus XVI, indertijd aartsbisschop van München, en de huidige Münchense aartsbisschop, kardinaal Reinhard Marx, met betrekking tot een ruim veertig jaar oude misbruikzaak. Benedictus heeft de aantijgingen via zijn woordvoerder tegengesproken.

Volgens onderzoek van het Duitse weekblad Die Zeit is met name Joseph Ratzinger door een vonnis van een Münchense kerkelijke rechtbank uit 2016 in staat van beschuldiging gesteld.

Overplaatsing misbruikpleger

De beschuldigingen draaien om de behandeling van de zaak van een priester uit Essen die in 1980 naar München werd gestuurd na het plegen van seksuele misdrijven tegen minderjarigen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ratzinger, destijds aartsbisschop van München, was op de hoogte van de voorgeschiedenis en had ingestemd met de benoeming van Peter H. als priester van zijn aartsbisdom. Ook andere bisschoppen hadden “bewust afgezien van het sanctioneren van het delict”.

Reactie namens Benedictus

Toen Die Zeit om commentaar vroeg, wees aartsbisschop Georg Gänswein, privésecretaris en woordvoerder van de inmiddels 94-jarige emeritus-paus, dit relaas namens Benedictus XVI van de hand.

Plichtsverzuim voor Marx

In een interview met de krant beschuldigden hoogleraren kerkelijk recht Norbert Lüdecke en Bernhard Anuth ook de huidige aartsbisschop van München, kardinaal Marx, van plichtsverzuim bij de behandeling van de zaak.

image
Paus Benedictus ontmoet kardinaal Marx in 2011. Foto: CNS photo - Paul Haring

Volgens hen had Marx de priester, die toen al een strafblad had, in 2008 psychiatrisch laten onderzoeken en hem overgeplaatst zonder een intern vooronderzoek te gelasten of de zaak aan het Vaticaan te melden.

Nieuw rapport

Een rapport van het Münchense advocatenkantoor Westpfahl-Spilker-Wastl over de behandeling van misbruikzaken in het aartsbisdom München en Freising zal naar verwachting in de week van 17 januari worden gepubliceerd.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.