fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Ex-kardinaal McCarrick is dement en zou volgens zijn verdediging niet terecht kunnen staan

Selinde van Dijk-Kroesbergen 1 maart 2023
image
De laatste keer dat ex-kardinaal McCarrick in het openbaar verscheen was toen hij op 3 september 2021 iedere beschuldiging van seksueel misbruik en mishandeling ontkende. De ex-kardinaal loopt hier naar de rechtbank. Zijn advocaten dienden maandag een motie in waarin staat dat hij onbekwaam is om terecht te staan. Foto: OSV News - Brian Snyder, Reuters

De advocaten van de Amerikaanse voormalig kardinaal Theodore McCarrick (92) dienden maandag een motie in bij de rechtbank in Massachusetts, waarin staat dat McCarrick “wettelijk onbekwaam” is om terecht te staan voor beschuldigingen van seksueel misbruik.

De voormalig kardinaal zou lijden aan “aanzienlijke, verergerde en onomkeerbare dementie”. Hij werd vorig jaar door een hoogleraar psychiatrie en gedragswetenschappen onderzocht.

De aanklagers betwisten het medisch rapport. Ze schakelen een eigen expert in om te bepalen om McCarrick voor de rechter kan verschijnen.

Verjaringstermijn

McCarrick was ooit een van de machtigste geestelijken in de Amerikaanse katholieke Kerk. Hij wordt beschuldigd van seksueel misbruik van zowel volwassenen als kinderen gedurende tientallen jaren, een schandaal dat in 2018 aam het licht kwam. Nadat het Dicasterie voor de Geloofsleer hem in 2019 schuldig bevond aan misbruik, werd hij door het Vaticaan uit het priesterambt gezet.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In de staat Massachusetts wordt de voormalig kardinaal beschuldigd van aanranding en mishandeling van een tiener tijdens een huwelijksceremonie in de jaren zeventig. Indien hij schuldig wordt bevonden, riskeert hij vijf jaar gevangenisstraf.

Hoewel de meeste vermeende misdaden meer dan vijftig jaar geleden plaatsgevonden, liep de verjaringstermijn van Massachusetts niet af. Dit komt doordat in de wet geregeld is dat de jaren die de verdachte buiten de staat doorbrengt niet worden meegerekend bij de verjaringstermijn. Hierdoor konden de aanklagers de aanklacht alsnog in 2021 indienen.

Nooit voor de strafrechter?

Als McCarrick uiteindelijk onbekwaam wordt geacht om terecht te staan, verdwijnen de aanklachten niet automatisch. De rechtbank zal eerst moeten bepalen of McCarrick door medische behandeling weer bekwaam kan worden gemaakt. Gezien de leeftijd en de gerapporteerde toestand van de ex-kardinaal is dat een onwaarschijnlijk scenario. De kans bestaat dus dat McCarrick nooit voor de strafrechter zal verschijnen.

https://www.kn.nl/donaties/

In ieder geval is op 20 april een rechtszitting gepland over het medisch staatsonderzoek van McCarrick.

Niet in openbaar

McCarrick is niet meer in het openbaar gezien sinds zijn voorgeleiding op 3 september 2021, toen hij pleitte niet schuldig te zijn aan alle drie de aanklachten van aanranding en mishandeling van een tiener.

Ook maandag was hij niet aanwezig bij de hoorzitting.

Vorig jaar werd bekend dat McCarrick in een behandelcentrum voor priesters in Missouri woont.