fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

‘Flagrante tekorten’ in afhandeling misbruikzaken bisdom Hildesheim

KN Redactie 15 september 2021
image
Tijdens het Keulse carnaval werd in maart dit jaar een niet met naam genoemde bisschop op de korrel genomen vanwege het misbruikschandaal. Foto: CNS Photo - Thilo Schmuelgen, Reuters

In het Duitse bisdom Hildesheim was tussen 1957 en 1982 sprake van “flagrante tekortkomingen” in de afhandeling van misbruikzaken.

Dat blijkt uit een dinsdag gepresenteerd onderzoek dat werd geleid door de voormalige deelstaatminister Antje Niewisch-Lennartz. Volgens het rapport beschermde en steunde het bisdom in die jaren daders, terwijl de slachtoffers alleen werden gelaten.

'Massale onrechtvaardigheid'

Er heerste volgens het rapport “massale onrechtvaardigheid” ten opzichte van kinderen. Met name in katholieke kindertehuizen in het bisdom was sprake van fysiek, psychologisch en geseksualiseerd geweld, aldus de onderzoekers.

Ze identificeerden 71 verdachten, van wie er 45 geestelijken waren. In vergelijking met een eerder onderzoek naar misbruik door katholieke geestelijken in Duitsland, kwamen tien nieuwe zaken boven water.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Overplaatsing priesters

In de onderzochte periode werd het bisdom Hildesheim geleid door bisschop Heinrich Maria Janssen (1907-1988). Volgens de onderzoekers was zijn voornaamste zorg de reputatie van de Kerk en de daders te beschermen.

Als een priester beschuldigd werd, plaatste hij die bij voorkeur over naar een andere parochie of een ander bisdom. Ook beschermde Janssen daders tegen strafrechtelijke vervolging. De onderzoekers merken daarbij op dat ook de overheid een soepele houding aannam tegenover beschuldigde priesters.

Geen bewijs voor misbruik door bisschop

Bisschop Janssen werd in recente jaren ook zelf door twee mensen van misbruik beschuldigd; in 2015 door een voormalige misdienaar en in 2018 door een man die als jongen in een pleeggezin zat.

De onderzoekers schrijven dat ze niet konden vaststellen “of bisschop Janssen minderjarigen misbruikt heeft of seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft vertoond”: er is geen bewijs voor, maar ook geen bewijs tegen de claims gevonden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

'Verschrikkelijk'

De opdracht voor het onderzoek was begin 2019 gegeven door de huidige bisschop van Hildesheim, Heiner Wilmer. In een reactie noemde hij de uitkomsten “verschrikkelijk”.

Hij riep op tot blijvende ontwikkeling van preventiemaatregelen en tot een fundamentele hervorming van de katholieke seksuele opvoeding. “De geschiedenis dat slachtoffers van seksueel geweld vanwege een seksuele opvoeding die vijandig staat ten opzichte van het lichaam, geen woorden vinden voor de onrechtvaardigheid die hun is aangedaan, mag zich niet herhalen.”

Bron: Katholische Nachrichten-Agentur