<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Frankrijk is ‘in shock’ na nieuwe onthullingen over misbruikschandalen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 27 oktober 2022
image
De Franse voormalig bisschop Michel Santier vertrok niet vervroegd vanwege gezondheidsredenen, maar omdat het Vaticaan maatregelen had getroffen vanwege seksueel misbruik door Santier in de jaren zeventig. Foto: Wikimedia

De Franse Kerk moet opnieuw diep door het stof. Bijna twee jaar lang werd de ware reden van het vervroegde emeritaat van bisschop Michel Santier verzwegen: een als geloofwaardig beoordeelde klacht van misbruik. Vorige week maakte aartsbisschop Dominique Lebrun bekend dat er nieuwe aanklachten tegen Santier zijn ingediend.

Lebrun zegt in een persbericht op 20 oktober dat hij inmiddels al een van de slachtoffers heeft gesproken. Direct na het gesprek heeft hij op woensdag 19 oktober een rapport naar het Dicasterie voor de Geloofsleer gestuurd. Ook belooft hij de officier van justitie op de hoogte te brengen.

Om gezondheidsredenen

Michel Santier, de voormalig bisschop van Créteil, ging in januari 2021 op 73-jarige leeftijd naar eigen zeggen “om gezondheidsredenen” met pensioen. Normaal dienen bisschoppen pas bij het bereiken van de 75ste verjaardag hun ontslagbrief in bij de paus.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In werkelijkheid vertrok hij eerder omdat hij door twee mannen beschuldigd was van seksueel misbruik in de jaren zeventig. Hierbij had hij de biecht als machtsmiddel gebruikt. In die tijd diende Santier als priester aan de School of Faith, een instituut waar jongvolwassenen een eenjarige gebedstraining volgden.

Santier zou op het moment dat het Vaticaan hiervan op de hoogte werd gebracht een ontslagbrief naar paus Franciscus hebben gestuurd. Hierin zou hij volgens persbureau CNA schuld bekend hebben.

Vaticaanse maatregelen

Het katholieke tijdschrift Famille chrétienne bracht het geheim zo’n twee weken geleden aan het licht. Direct na de onthulling bevestigde Créteils nieuwe bisschop, Dominique Blanchet, dat Rome in oktober 2021 “disciplinaire maatregelen” had genomen tegen Santier voor de daden die in 2019 naar voren kwamen. De voormalig bisschop moest met vervroegd pensioen en een leven van “gebed en boete” leiden bij een religieuze gemeenschap in Santier in de abdij van Saint-Sauveur-le-Vicomte.

“Het gevoel van verraad en de verleiding om ontmoedigd te zijn, zijn emoties die ik begrijp en die door ons heen gaan, evenals het onbegrip en de woede van velen over de daden zelf.”
- aartsbisschop Erik de Moulins-Beaufort

In de periode tussen de aanklacht en zijn vervoegde emeritaat woonde Santier in een parochie in zijn thuisbisdom Coutances-Avranches. Van de plaatselijke bisschop mocht hij geen direct contact met mensen onder de dertig jaar hebben, meldt het Franse katholieke nieuwsmedium La Croix.

Nieuwe aanklachten

Binnen een week na de onthullingen over de ware aard van het vervroegde vertrek van Santier kwamen er nieuwe aanklachten tegen de voormalig bisschop. Aartsbisschop Lebrun bevestigt in zijn persbericht dat “andere mensen” melding maakten van misbruik door Santier toen de slachtoffers nog jongvolwassenen waren. Hij heeft het Vaticaan inmiddels ingelicht.

“Het lijdt geen twijfel dat het dicasterie een nieuw onderzoek zal doen”, schrijft de aartsbisschop.

Shock

De Franse katholieken zijn “in shock”, zo erkent de voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie, aartsbisschop Erik de Moulins-Beaufort, in een verklaring afgelopen vrijdag.

https://www.kn.nl/donaties/

“Het gevoel van verraad en de verleiding om ontmoedigd te zijn, zijn emoties die ik begrijp en die door ons heen gaan, evenals het onbegrip en de woede van velen over de daden zelf”, schrijft hij. “Ik herhaal mijn medeleven met degenen die hebben geleden onder deze daden, maar ook met al degenen die door deze onthullingen geraakt worden.”

Achter gesloten deuren

Onder het voorwendsel dat “de slachtoffers hun verhaal niet publiekelijk wilden maken” communiceerde de Franse Kerk niets over de Vaticaanse maatregel die Santier betrof. De Moulins-Beaufort schrijft dat hij hier veel kritiek over heeft ontvangen.

Het is niet de eerste keer dat het Vaticaan een bisschop stilletjes maatregelen oplegt vanwege seksueel misbruik. Eind vorige maand werd bekend dat bisschop Carlos Filipe Ximenes Belo, een Nobelprijswinnaar en bisschop uit de Zuidoost-Aziatische natie Oost-Timor, in september 2020 moest aftreden vanwege seksueel misbruik.

Achter gesloten deuren

De Moulins-Beaufort begrijpt “de vraag naar meer duidelijkheid over de canonieke procedures en de maatregelen die daaruit kunnen voortvloeien”. Hij zegt ook dat hij de noodzaak erkent om “na te denken over veranderingen in onze procedures, in de manier waarop we ze uitvoeren en in de manier waarop we de resultaten communiceren”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Vanaf haar jaarlijkse algemene bijeenkomst in november zal de bisschoppenconferentie hier hard aan werken, zo belooft De Moulins-Beaufort. Maar uitgerekend die bijeenkomst zal in zijn geheel achter gesloten deuren plaatsvinden, zo luidt de kritiek van veel religieverslaggevers.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.