fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Franse kardinaal definitief vrijgesproken van nalatigheid

Selinde van Dijk-Kroesbergen 16 april 2021
image
De Franse kardinaal Philippe Barbarin, die in 2020 opstapte als aartsbisschop van Lyon, is in cassatie vrijgesproken van het niet melden van seksueel misbruik door geestelijken. CNS Photo - Kasia Strek, CIRIC via KNA

De Franse kardinaal Philippe Barbarin is woensdag door het Hof van Cassatie vrijgesproken van het niet melden van seksueel misbruik door geestelijken. De desbetreffende zaken vallen niet onder de meldingsplicht, aldus het Hof. De uitspraak is definitief.

Acht slachtoffers van een voormalige priester waren in beroep gegaan nadat kardinaal Barbarin eerder was vrijgesproken van het niet melden van het misbruik.

“Een persoon die kennis heeft van ontberingen, mishandelingen of aanrandingen die zijn toegebracht aan een minderjarige van 15 jaar, of aan een persoon die niet in staat is zichzelf te beschermen vanwege leeftijd, ziekte, handicap, fysieke of mentale tekortkoming of zwangerschap, pleegt een misdrijf als hij de gerechtelijke of bestuurlijke autoriteiten niet op de hoogte stelt”, oordeelde het Hof van Cassatie.

Meldingsplicht

In dit geval was de kardinaal niet verplicht het misbruik te melden: de slachtoffers waren namelijk tussen de 34 en 36 jaar oud, ze waren niet ziek of gehandicapt, ze hadden een gezinsleven, een sociaal leven en een beroepsleven. Het Hof concludeerde dat ze derhalve in staat waren om zelf een klacht in te dienen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens de regels zou er zelfs bij verjaring een meldingsplicht zijn in het geval dat de slachtoffers niet in staat zouden zijn geweest om zelf aangifte te doen.

De kardinaal, die van 2002 tot 2020 aan het hoofd stond van het Franse aartsbisdom Lyon, kreeg in maart 2019 een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden wegens het niet melden van beschuldigingen tegen een plaatselijke priester. De betreffende priester – Bernard Preynat – werd in maart 2020 veroordeeld voor misbruik van meerdere jongens tussen 1971 en 1991. Preynat is ontslagen.

Hoewel het vonnis werd vernietigd, accepteerde paus Franciscus het ontslag van de kardinaal als aartsbisschop van Lyon in maart 2020. Barbarin is momenteel kapelaan in een klooster in Bretagne en geeft les aan het diocesane seminarie van Rennes.

Weer ademen

In reactie op de uitspraak vertelde kardinaal Barbarin aan het Franse dagblad Le Figaro dat hij na vier jaar juridische procedures “weer kon ademen” en zich beter voelde. Ook zei hij dat hij was doorgegaan met “bidden voor de slachtoffers, wier lijden niet te overwinnen is, omdat het onoverkomelijk is”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een stap terug

Een voormalig slachtoffer, Alexandre Dussot-Hezez, vertelde aan het Franse persbureau Agence France-Presse dat de uitspraak een “stap terug” was.

“Er staat dat volwassen slachtoffers geen hulp meer bij andere mensen kunnen zoeken – ze moeten voor zichzelf zorgen”, zei Dussot-Hezez. “Maar niet iedereen heeft de kans om zich uit te spreken of gerechtigheid te zoeken. Soms zijn er trauma’s die je verhinderen om de stap te zetten, zelfs als je meerderjarig bent. Er is ook familie- en religieuze druk – niet iedereen heeft de kracht om een priester te beschuldigen.”

Onderzoek kerkelijk misbruik

Franse kerkleiders richtten in november 2018 een onafhankelijke commissie op met drieëndertig experts en stafleden om onderzoek te doen naar kerkelijk misbruik. Voorzitter Jean-Marc Sauvé zei op 2 maart dat er meer dan 8000 getuigenverklaringen van slachtoffers waren ontvangen.

Hij voegde eraan toe dat er sinds 1950 naar verluidt tenminste 10.000 gevallen van misbruik in de Franse kerk hebben plaatsgevonden; dit was drie keer meer dan de vorige schatting.

Naar verwachting verschijnt dit najaar een rapport.